Wat doe je aan als vrouw in Iran? Ik wist dat eigenlijk niet zo goed. Dagenlang google ik rond en vroeg ik Iraanse mensen die ik kende wat ik minimaal aan moest doen. Want nergens staat duidelijk wat je wel of niet aan mag als vrouwelijke toerist in Iran. Vandaar dat ik graag mijn ervaringen deel. Hopelijk heb je er wat aan.

Moet je een hoofddoek dragen als vrouw in Iran?

Simpel antwoord: ja. Gelukkig zijn ze niet heel erg streng voor vrouwelijke toeristen. Wanneer je bijvoorbeeld een pony of lok hebt dan mag je die best laten zien onder je hoofddoek. Je hoeft niet je haar helemaal weg te stoppen.  Kijk maar naar hoe ik mijn hoofddoek draag.

Mijn tip: gebruik een sjaal van linnen. Dat is lekker dun en luchtig. Ik koos voor een witte. Ook nog eens makkelijk te combineren. Het knopen van een hoofddoek is nogal een secuur werkje. Na het aantal keer geprobeerd te hebben, kan ik alleen maar meer respect krijgen voor vrouwen die iedere dag iets unieks ervan maken. Ik bleef uiteindelijk bij het losjes over mijn hoofd heen slaan en dan 1x om je nek. Een schuifspeldje zodat de sjaal niet bij ieder zuchtje wind van je hoofd waait. Zeker in Teheran zijn de regels wat losser. Zo merkte in het restaurants daar dat vrouwen zelfs hun hoofddoek lieten liggen op de schouders wanneer deze afviel.

 

als-vrouw-iran-kleding

Ik droeg vaak een linnen broek of lange rok. Ideaal! Wanneer ik nu naar Iran zou gaan, zou ik wel kiezen voor wat meer donkere kleuren. Om wat minder op te vallen.

Wat moet je qua kleding dragen als vrouw in Iran?

Ook dit valt gelukkig reuze mee. Om heel eerlijk te zijn, was het ook heel lekker om niet constant in strakke broeken en shirtjes te lopen. Ik kreeg het advies om een manteau te dragen. Dat is een soort lange jas. In Nederland een lange tuniek als het ware. Met daar onder een broek of een legging.

Wat mij goed beviel was een linnen broek. De tuniek die je erover draagt moet ruim over je billen vallen. Zeg maar tot minimaal net boven je knie. Ik ging in Nederland in de uitverkoop naar winkels zoals Didi. Daar hebben ze vaak dit soort tunieken. Ook handig zijn lange zomerjurken met weinig decolleté en een vestje. Je armen en schouders mogen niet bloot, een 3 kwart mouw kan nog net. Maar wil je echt het zekere voor het onzekere nemen? Ga dan in Teheran naar de gran bazaar en koop daar een manteau. Ik droeg hierbij slippers en gympen. Al voelde ik mij meer op mijn gemak met gympen aan. Ook omdat het prettiger liep.

als-vrouw-iran-wat-dragen

Iraanse vrouwen dragen vaak een manteau (lange tuniek) met daaronder een skinny jeans, legging, broek en een hoofddoek.

Handige tips voor vrouwen

De meeste vrouwelijke reizigers die vaker weggaan, weten dit al. Maar ondanks dat zeg ik het alsnog een keer: zorg dat je zelf tampons meeneemt naar Iran. Deze zijn lastig te krijgen. Zelfs in Teheran heb ik ze niet ontdekt. Draag je graag make-up in Nederland? No worries, dat doen ze hier ook. De vrouwen en overigens ook de mannen, zijn erg ijdel met betrekking tot hun gezicht. Dit is toch het enige wat de vrouwen echt kunnen laten zien. Dus de make-up vloeit rijkelijk. Ohja, kijk niet vreemd op wanneer je mensen ziet lopen met witte pleisters op hun neus. Een nose job is erg populair.  Onder vrouwen en mannen!

Veiligheid voor vrouwen

Als ik een ding mag meegeven, ik heb mij nog nooit zo veilig gevoeld tijdens het reizen als in Iran. Ook in de woestijn en in andere steden zoals Isfahan en Yazd. Misschien komt het door het huidige regime of de mensen vonden Sander heel erg eng, maar ik heb geen nare ervaringen gehad. Nu vertel ik dit vanuit de ervaring om samen met Sander te reizen. Misschien is het anders als je als vrouw alleen gaat reizen. Ik zou zeker als vrouw alleen in Iran durven reizen. De mensen zijn zo vriendelijk en behulpzaam dat het totaal geen probleem is. Enige is wel dat je altijd moet opletten. Of je nou in Rotterdam, Teheran of Berlijn bent.

En wat moet een mannelijke toerist dragen in Iran?

Als man heb je het iets makkelijker, maar ook de man moet zich aan bepaalde regels houden. En in 30 graden een spijkerbroek aan is ook niet fijn. Want, mannen worden geacht altijd een lange broek te dragen. Korte broek wordt niet gewaardeerd. Daarop het liefst een overhemd met lange mouwen. Maar overhemd of t-shirt met korte mouwen is ook ok. Laat je mouwloze shirts of tanktop in ieder geval maar thuis.

 

Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om ze te stellen! Laat je vooral niet tegenhouden door de hoofddoek, zoals je hopelijk ziet hoef je je nooit zo in te snoeren als de vrouwen daar.

als-vrouw-iran-mannen

Over de auteur

Danique Aaftink

Oprichter van De Reizende Vegetariër. Danique is al sinds 2007 gek op de wereld en al haar schoonheden. Grijpt ieder moment aan om haar backpack weer gereed te maken voor een volgende trip. Deed dit al naar 35+ landen. All time favorite thing? Haar paspoort natuurlijk. Heeft respect voor dieren en de natuur. Daarom eet ze geen dieren en zo min mogelijk dierlijke producten. Tijdens het reizen en thuis.

Gerelateerde berichten

6 reacties

 1. Ayan

  Dag Danique,

  Een bijzondere ontmoeting gisteren vindt je niet. Vandaag stond het teken met name dankbaarheid voor alles wat je hebt!

  Wat hebben jullie een prachtige site! Ik ga jullie volgen!

  Goede reis alvast en wie weet tot ergens !

  Ayan

  Beantwoorden
  • Danique Aaftink
   Danique Aaftink

   Ja was inderdaad bijzonder. Dankbaar zijn voor alles wat in het leven is overheerst.

   Je weet nooit hoe het leven loopt dus inderdaad wie weet tot ergens :).

   Leuk dat jullie ons gaan volgen!

   Beantwoorden
 2. Eva

  Hoi Danique,
  Leuk om je verhaal te lezen! Ik overweeg volgend jaar naar Iran te gaan maar zit met een vraag waar ik moeilijk antwoord op vind, misschien kan jij me helpen? Uit je verhaal begrijp ik dat je samen met een man hebt gereisd, zijn jullie getrouwd? Zo niet, is dat ooit een probleem geweest? Ik lees op sommige plekken namelijk dat het voor een ongetrouwd stel soms lastig is om bijvoorbeeld samen een hotelkamer te krijgen. Heb jij daar ervaring mee?
  Ik ben benieuwd!

  Beantwoorden
  • Danique Aaftink
   Danique Aaftink

   Hai Eva, wat leuk dat je misschien naar Iran wilt! Het is echt een mooi land met de meest vriendelijke mensen ooit. Ik heb samen met Sander (mijn vriend) gereisd in Iran. We zijn niet getrouwd. We lazen ook verhalen dat je niet een hotelkamer samen kunt krijgen. Dit blijkt in de praktijk helemaal niet zo te zijn. We hadden wel voor de zekerheid een goedkope ring gekocht, maar die ging na paar dagen al af. Ze vragen er niet naar is onze ervaring :). Dus no worries, gewoon gaan en genieten!

   Beantwoorden
  • Danique Aaftink
   Danique Aaftink

   Hai Sytse! Oei, ja dat is lastig. Iraanse regering staat niet echt bekend om haar open minderdheid. Wanneer je niet samen op dezelfde kamer slaapt, dan is het denk ik wel te doen. In Yazd is er een dorm waar je wel bijelkaar kunt slapen. Maar dan heb je natuurlijk geen privékamer. We zijn ook nog naar de woestijn geweest. Hier kun je wel vragen om een tent samen, gewoon als ‘vrienden’. Het is jammer dat zo’n mooi land niet de vrijheid biedt om je te kunnen uiten zoals je wilt. Zou in ieder geval geen enkel teken laten zien dat je een setje bent. Als man-vrouw koppel is het al niet gewenst om in het openbaar elkaars handen vast te houden. We zagen wel aantal stelletjes in Teheran handen vasthouden, maar dit was zeldzaam.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.