Linzencurry, daar maak ik 1 iemand heel blij mee! Sander is gek op linzen. Wanneer ik zeg dat we ze gaan eten, gaan zijn ogen glimmen.  Linzen zijn als peulvruchten heel voedzaam en zijn goede vleesvervangers. Er zitten ook veel vezels in (veel meer dan in zilvervliesrijst bijvoorbeeld). Dit is goed voor je spijsvertering. Ook is het goede bron voor eiwitten en ijzer. Prima eten dus voor vegetariërs of veganisten.

Dit gerecht is lekker met beetje rijst. Al hoeft het eigenlijk niet, omdat je linzen ook als rijstvervanger kunt gebruiken. Wij vinden rijst erbij wel lekker. Dus maximaal 50gr per persoon rijst is voldoende.

Ingrediënten voor 2/3 personen linzencurry

  • 115 gram rode linzen
  • 50 gram spliterwten
  • 5 dl water
  • 3 groene chilipepers
  • 2 tl kurkuma
  • 2 grote uien
  • ½ el kokosolie
  • 400 gram blokjes tomaten uit blik
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 tenen knoflook
  • 2 gedroogde rode pepers
  • ½ garam masala

Bereiding veganistische linzencurry met spliterwten en kruiden

  1. Snijd de groene pepers in stukjes. Wil je pittig? Haal dan de zaadlijsten er niet uit. Snijd de ui. En pers de knoflook.
  2. Doe de linzen en spliterwten in 1 pan en voeg de gesneden groene pepers, ui en kurkuma erin. Breng aan de kook en laat de linzen en erwten ongeveer 30 minuten koken. Of totdat de erwten zacht zijn.  Dit kan door af en toe een erwtje te proeven. Giet het water af wanneer nog niet is verdampt na 30 minuten.
  3. Wil je rijst erbij? Kook dit dan volgens de verpakking. Een naan brood is ook lekker.
  4. Pureer de linzen door met de bolle kant van een lepel erop te duwen. Bij ons was het niet nodig, omdat ze zacht werden door het koken. Voeg de tomaten toe en doe er beetje zout bij.  Goed mengen.
  5. Pak nu een koekenpan. Verhit de olie in de pan. Voeg het mosterdzaad, komijnzaad, garam masala en de knoflook toe. Verkruimel de gedroogde rode pepers boven de pan. Roerbak het mengsel totdat de knoflook bruin wordt.
  6. Schep het kruidenmengsel bij de linzen, erwten en tomaten.
  7. Doe de deksel op de pan. Laat het 5 minuten staan. Daarna schep je het geheel goed door en kun je het serveren.

Basisrecept uit: Minibijbel vegetarische gerechten

Over de auteur

Danique Aaftink

Oprichter van De Reizende Vegetariër. Danique is al sinds 2007 gek op de wereld en al haar schoonheden. Grijpt ieder moment aan om haar backpack weer gereed te maken voor een volgende trip. Deed dit al naar 35+ landen. All time favorite thing? Haar paspoort natuurlijk. Heeft respect voor dieren en de natuur. Daarom eet ze geen dieren en zo min mogelijk dierlijke producten. Tijdens het reizen en thuis.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.