Toen ik in Thailand was, at ik vaak vegan Som Tam, papajasalade. Héérlijk verfrissend! Reizen in Thailand is sowieso erg fijn voor vegetariërs en veganisten. Er zijn zoveel mogelijkheden voor als je geen vlees, vis of dierlijke producten wil eten. We hebben al onze favoriete restaurantjes in Chiang Mai en Chiang Rai voor je op een rij gezet. Zo heb je alvast een lijstje. Terug naar de Som Tam. In Chiang Mai hebben ze me bij het restaurantje Lucky 2 geleerd om zelf vegetarische papajasalade te maken. Hij is zelfs 100% vegan!

Ingrediënten voor 2 personen Som Tam

  • ½ papaja
  • 1 wortel
  • 2 tomaten
  • Handje sperzieboontjes of stukjes kouseband
  • 2 tot 3 limoenen
  • 6 teentjes knoflook
  • Handje pinda’s
  • 3 tot 4 rode pepers
  • ½ el palmsuiker (witte of bruine basterdsuiker kan ook)
  • 1 el mushroom sauce (Healthy Boy Brand, bij toko)

Bereiding som tam Thaise papajasalade

  1. Snijd de papaja doormidden en verwijder de zaadjes
  2. Verwijder met een aardappelschilmesje de schil van de papaja
  3. Maak wortel- en papajasliertjes met een speciale rasp (met een mes kan ook)
  4. Doe de papaja- en wortelsliertjes in een kom samen met de sperzieboontjes of kouseband
  5. Doe de chilipepers en teentjes knoflook in een vijzel kneus goed
  6. Voeg suiker en mushroom sauce toe en ga verder met kneuzen
  7. Voeg limoensap toe en mix alles goed door elkaar
  8. Doe de inhoud van de vijzel in de kom met papajasliertjes en sperzieboontjes
  9. Kneus alles een beetje met de stamper en mix alles goed door elkaar
  10. Voeg blokjes tomaat toe, ga verder met kneuzen en door elkaar mixen
  11. Voeg de helft van de pinda’s toe en ga weer verder met kneuzen en door elkaar mixen
  12. Schep op en strooi er als garnering nog wat pinda’s overheen

Vind je de Thaise keuken lekker? Lees dan ook onze andere Thaise recepten en avonturen.

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en houdt van reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels eet hij ook vaak plantaardig. Hij is gek op koken. En deelt graag zijn vegetarische en veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.