mungbonen iraans

Veganistische Iraanse mungbonen Qorma-e-Maash

Heerlijke mungbonen. De wattes? Ja de mungboon. Dit is een -in Nederland- relatief onbekende peulvrucht. Het is eigenlijk een erwt en in Iran en Afghanistan smullen ze van mungbonen. Er zitten veel eiwitten in waardoor het waardevolle toevoeging is voor veganisten en vegetariërs. In het oorspronkelijke mungbonen-recept vindt de auteur dit een perfect winters gerecht. Sander maakte dit in de zomer, toen het koud was. Zeg maar 17 graden. Ook soort van winter toch?

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 grote eetlepels ghee (of olie)
  • 4 theelepels fenegriekzaad
  • 4 theelepels komijnzaad
  • 7 teentjes knoflook
  • stukje gember iets van 4 cm fijngehakt
  • 1 rode peper
  • 2 grote uien
  • 3 paprika’s (maakt niet uit welke kleur)
  • 3 middelgrote aardappels in blokjes van 2-3 cm
  • 4 theelepels kurkuma
  • 350 gram mungbonen gewassen
  • 1 liter water of groentebouillon (liefst zoutarm)
  • 400 gram spinazie verse gewassen en grof gehakt
  • 3 tomaten
  • sap van 3 limoenen
  • beetje koriander om te serveren (geen noodzaak)

Bereiding veganistische Iraanse Qorma-e-Maash met mungbonen

  1. Verhit de ghee in een pan. Dit kan prima een grote wokpan zijn. Maar een braadpan is ook prima. Strooi het fenegriek en komijnzaad erin. Hierna voeg je de knoflook, gember, peper, uit en paprika’s toe. Stoof de groenten tot de uit glazig is. Kijk regelmatig even en roer.
  2. Voeg dan de aardappels en kurkuma toe. Wacht even 2 minuten. Roer er dan de mungbonen door en voeg het water/bouillon toe. Breng alles aan de kook. Laat het mengsel zo’n 45 minuten sudderen tot de mungbonen gaar zijn. Proef af en toe.
  3. Doe er dan de spinazie en tomaten bij. Laat het nog even 10 minuten borrelen.
  4. Als laatste voeg je het limoensap toe.
  5. Serveer in een diepe kom. Garneer eventueel met wat koriander.

Lekker is om bij een oosterse toko speciaal Iraans brood te halen. Rijst kan ook. Al is het hele gerecht zonder brood of rijst al vullend genoeg.

Bron: Veggiestan, Sally Butcher