Tomatensoep

Verse huisgemaakte tomatensoep

Toen ik nog bij mijn ouders woonde aten we heel vaak zelfgemaakte tomatensoep. Verrukkelijk vond ik dat! Iedere zaterdag was het soepdag, en naast de soep maakte mijn vader ook vaak mini pizza’s gewoon van brood. Deze ga ik zelf ook maar weer eens maken bedenk ik mij nu! Het is namelijk heel makkelijk van oud brood te maken. No waste.

Tomatensoep met balletjes

Terug naar de soep, want ondanks dat ik weet dat homemade tomatensoep veel lekkerder is, haalde ik nog weleens een kant-en-klaar blik uit de supermarkt. Voordat ik vegetariër was, at ik nog wel eens van die blikken van een bekend merk met gehaktballetjes, maar toen ik ruim 6 jaar geleden geen vlees meer wilde eten, werd de drang om toch zelf weer eens tomatensoep te maken groter.

Toen daarna ook nog eens mijn ex mij met grote ogen aankeek terwijl ik een blikje opentrok (zonder ballen uiteraard) en mij vroeg waarom ik dat in hemelsnaam deed, dacht ik: ok tijd voor wat anders. Daar ging ik dan: voor het eerst in mijn leven échte huisgemaakte tomatensoep maken. Mijn ouders vonden het prachtig dat ik nu ook de traditie voortzet om zelf tomatensoep te maken, al doe ik het niet standaard op zaterdag. 

Nooit meer soep uit blik

En ja, iedereen heeft gelijk. Zelfgemaakt is veel lekkerder! Ik weet het, ik weet het. Nu koop ik nooit meer pakjes of blikken. Om het gemak te behouden maak ik gewoon veel en vries ik het in. Nu nog een grote vriezer 😊. Trouwens dit recept combineert uitstekend met zelfgemaakt Italiaans brood.

Benieuwd naar nog meer soep?

Verse huisgemaakte tomatensoep

Heerlijke verse tomatensoep helemaal zelf gemaakt
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 35 minuten
Tijd totaal 45 minuten
Aantal personen 2 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo tomaten roma of gewoon, ontveld
  • 70 g tomatenpuree 1 blikje
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 stengels bleekselderij in dunne ringen
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • handje basilicumblaadjes in reepjes
  • 1 laurierblaadje
  • Zout
  • Peper

Bereiding

  • Kook 1,5 liter water en kerf een kruisje in alle tomaten. Doe de tomaten in een grote kom en voeg dan het kokende water toe. Laat even staan zodat de velletjes loskomen van de tomaten.
  • Na ongeveer 10-15 minuten ontvel je de tomaten. Snijd ze vervolgens in grove stukken.
  • Versnipper de ui, snijd de bleekselderij in dunne halve ringen en pers de knoflook fijn. Maak de groentebouillon en snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
  • Pak een grote soeppan (waar minimaal 2 liter in kan) en fruit de ui zodat ie lekker gaat geuren. Voeg dan de knoflook en bleekselderij toe. Bak even samen en na ongeveer 1-2 minuten doe je daar ook nog de tomatenpuree bij.
  • Nu de groentes gemengd zijn, schep je de ontvelde tomaten erbij. Even goed mengen met de groentes. Nu schenk je de groentebouillon erin en voeg het laurierblaadje toe. Breng het aan de kook.
  • Wanneer het kookt, voeg je zout en peper naar smaak toe. Dan de basilicumblaadjes erbij. Het laurierblaadje haal je er nu uit.
  • Pureer het mengsel totdat het helemaal vloeibaar is. Omdat er hele tomaten inzitten, is de soep wat steviger. Wil je graag een gladde soep? Haal dan de gepureerde soep nog door een zeef. En druk dan alles goed aan met een lepel zodat je geen vocht verliest.
  • Lekker met Italiaans brood!

Notities

Handig om te hebben
– 2 literpan
– Staafmixer of blender

Of tip van een medeblogger: probeer deze butternutsoep met koolrabi van MintGreenMind.