Claudia, wonen als vegetariër in Noorwegen

Wonen in een ander land. Voor sommigen een droom en voor anderen werkelijkheid. Hoe is het om te emigreren en hoe is het om als vegetariër of vegan te leven in een ander land dan Nederland? Wij gaan op zoek naar de verhalen van ondernemende en vrouwen die vega(n) eten en besloten de stap te wagen om in het buitenland te gaan wonen. Wat is hun verhaal? 

Backpackgek: Claudia

Vandaag de veelzijdige Claudia. Ze is yogalerares, health coach, communicatieadviseur én blogger van Backpackgek. Dit alles doet ze vanuit haar nieuwe thuisland Noorwegen. Lees haar verhaal en tips voor vega(n) eten in Oslo!

 

Wie ben je en hoe ben je in Oslo in Noorwegen beland?

Hoi, ik ben Claudia en ik woon nu bijna vijf jaar in Oslo, Noorwegen. Ik kom oorspronkelijk uit de buurt van Amsterdam en woonde mijn laatste jaren in Nederland in Amsterdam. Ik werkte daar bij een groot PR-bureau, maar was er niet echt gelukkig. Het reizen kriebelde al lang bij mij en mijn man en daarom besloten we alles op alles te zetten, keihard te sparen en uiteindelijk alles op te zeggen, zodat we op wereldreis konden.

We reisden een jaar lang over de wereld (als vegetariërs) en besloten daarna naar Noorwegen te verhuizen. Ik ben yogalerares, health coach, blogger en communicatieadviseur. Ik werk veel met verschillende startups en geniet erg van het begeleiden van mensen.

Waarom ben je vegetarisch of veganistisch gaan eten?

 

Mensen gaan altijd liever uit eten met ons dan dat ze ons thuis uitnodigen, omdat ze vaak niet weten wat ze voor ons kunnen maken

 

Vlees was nooit mijn lievelingsonderdeel van de maaltijd en toen ik me, rond mijn twintigste, meer ging verdiepen in dierenleed en de manier waarop vlees wordt geproduceerd, was het voor mij snel duidelijk. Toen ik eenmaal stopte met vlees eten, voelde ik me ook een stuk energieker. Later, toen ik in mijn vrije tijd voor health coach studeerde, leerde ik ook veel over de voordelen voor onze gezondheid, en natuurlijk voor het klimaat. Daardoor werd het alleen maar makkelijker om vegetarisch te blijven eten.

Hoe is het om als vegetariër in Oslo te wonen?

Noorwegen is een echt vlees- en visland en vegetarisch zijn is hier nog niet zo bekend. We worden dus nog wel eens vreemd aangekeken. Mensen gaan altijd liever uit eten met ons dan dat ze ons thuis uitnodigen, omdat ze vaak niet weten wat ze voor ons kunnen maken. Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd en zijn er nu zelfs vegan cafeetjes in de stad. Ik denk dat het de komende jaren nog veel harder gaat en dat het steeds normaler wordt dat mensen kiezen voor een vleesloze maaltijd.

Wat kost het om als vegetariër gezond en gevarieerd te eten in Noorwegen?

Noorwegen is een duur land, maar vegetarisch eten is goedkoper dan vlees of vis eten. Ik denk dus dat wij minder per maand uitgeven dan het gemiddelde huishouden. Ik denk dat ik in totaal zo’n 500-700 euro per maand kwijt ben. Dat klinkt misschien heel veel, maar het leven is hier gewoon best duur en we gaan nogal vaak uit eten.

 

Welke tips heb je voor andere vegetariërs en/of vegans aan wanneer ze naar Oslo komen?

Gelukkig hebben we de laatste tijd wat leuke vega-cafeetjes erbij gekregen en raad ik mensen altijd aan naar de volgende plekken te gaan:

  1. Funky Fresh Foods – Dit is een supergezellig café waar ze eten maken met liefde. Alles is vegan, dus ‘veilig’ voor iedereen.
  2. Nord Vegan – dit is een vrij nieuw vegan café waar je goed terecht kunt voor luncht en taartjes.
  3. The Kasbah – dit is een restaurant met een menu uit het Midden Oosten (denk hummus, falafel, etc). Supergezellig en heel lekker eten.

Ook hebben de Aziatische restaurants, zoals de Thaise, Indiase en Vietnamese spots, vaak goede opties voor vega-reizigers, en werkt pizza natuurlijk altijd.

Wat vond je het moeilijks van je emigratie? En wat vond je het leukst?

Ik moet eerlijk zeggen dat het heel gemakkelijk is gegaan. We vonden allebei snel werk, maakten gemakkelijk nieuwe vrienden en omarmden het nieuwe land snel. Ik denk wat ons gered heeft, is dat dat we niet teveel op negatieve dingen of verschillen hebben gefocust, maar ons altijd richten op de positieve dingen.


Ben je van plan om ooit terug te gaan naar Nederland? 

Ik denk het niet… Ik geniet ontzettend van het leven in Noorwegen en mis de natuur en de rust als ik in Nederland ben. Ik weet niet of we altijd in Noorwegen blijven, want het reizen blijft altijd kriebelen en ik wil nog graag een keer een tijdje in Azië wonen.

 

Heeft het buitenland jouw blik op Nederland veranderd? Hoe kijk je nu naar Nederland?

Oh zeker! Ik denk dat al onze reizen en het verhuizen naar een nieuw land ervoor hebben gezorgd dat ik onze oorspronkelijke normen en waarden uit Nederland niet meer als ‘gewoon’ of ‘standaard’ zie. Ieder land en haar inwoners hebben andere gewoonten en die zijn niet persé gek of anders. Dat idee werkte voor mij heel bevrijdend.

Andere wereldvrouwen

 

 

Kijk vooral op www.backpackgek.nl als je tips van mij wil over Noorwegen of volg me via Instagram (www.instagram.com/claudia.menger) voor live updates. Ook Visit Norway (www.visitnorway.com) heeft goede informatie.

 

Emigreren naar het buitenland doe je niet zomaar. Hier zit vaak een verhaal achter. Een droom, de liefde, werk of andere redenen. Vind jij het leuk om jouw verhaal te vertellen en andere mensen daarmee te inspireren? Of ken je iemand die haar verhaal zou moeten vertellen? Ik hoor het graag! Stuur een mail naar: info@vegantravellife.com