Een kookboek over Perzisch eten! Oeh, dat is leuk! Ik ben benieuwd naar De Perzische Keuken van Yasmin Kahn.  Na onze reis in Iran waren we ontzettend benieuwd naar de Iraanse recepten. En ja hoor, ze staan er allemaal in. Zoals onze favoriet (we aten toen nog vegetarisch) kurku-ye-sabzi (spinaziefrittata) en kurku-ye sibzameeni (aardappelgerecht) en Aash e- reshte (soep met linzen). Maar er staan ook veel vegetarische en vegan salades in, én heerlijke soepen.

All time favorite Aash
Aash soep is een bijzondere soep voor de Iraniërs. Bijna iedere Iraniër heeft het weleens gegeten. In Isfahan werden wij door de eigenaar van ons hotel (Hotel Iran) gesommeerd om deze typisch Iraanse soep te proeven in het Abassi Hotel. Omdat we de beste man niet wilden teleurstellen, moesten wij deze natuurlijk proeven. Wat een mooi hotel is dat zeg! Een van de meest luxe die we hebben gezien in Iran. Het blijkt, volgens de eigenaar van ons hotel, het oudste hotel van de wereld te zijn.

Eehmmm jaja…of dat nou waar is of niet, de soep smaakte…vies! Wat bleek, op deze Aash zit kashk, een soort gefermenteerde wei. Ieew dat was vies, tenminste dat vonden wij. Toen ik dat had weggelepeld was het heerlijk. Beetje zoals erwtensoep, maar dan anders. Ik was zo blij dat in dit boek het recept voor aash e-reshte staat. Nu heb ik deze natuurlijk wel geveganized, maar dat gaat heel makkelijk. Geen vieze kashk, maar gewoon sojayoghurt.

perzische-keuken-kookboek-rasjt

Verhalen uit Iran
Wat opvallend is aan De Perzische keuken zijn alle achtergrondverhalen over Iran. Omdat wij er geweest zijn, is het een genot om te lezen. Ook de foto’s in het boek zijn ook écht zoals het Iran wat wij kennen van onze reis. In De Perzische keuken staat ook hoe je de typisch Iraanse rijst moet maken. Dit is een secuur werkje en vergt wat oefening. Belangrijkste is dat je een pan hebt met een dikke bodem.

Verhouding vleesrecepten met vega recepten
Helaas staan er dus ook vleesrecepten in De Perzische keuken. Zó jammer! Wanneer de schrijfster hiervan namelijk ook een vega(n) variant zou maken, zouden wij dit boek direct aanraden. Ik bladerde maar snel door naar de vegagerechten. En die zijn er ook genoeg. Met een beetje fantasie kun je trouwens de vleesgerechten ook vega maken met vleesvervangers. Of gebruik bonen om lang stoven. Wanneer je echt een vegetarisch kookboek zoekt, dan zijn er betere boeken zoals Vegalicious en wanneer je een vegan kookboek wilt, dan is Vegan een topper.

perzische-keuken-kookboek-dessert

Ben je net zoals ons geïnteresseerd in Perzisch eten? Dan is dit zeker een leuk kookboek om inspiratie op te doen. Helaas moet je dan wel snel doorbladeren wanneer er een vis of vleesgerecht staat. Het is aan jou of je dat een probleem vindt of niet. Wil je een kookboek om gerechten te maken uit het Midden-Oosten? Misschien is Veggistan dan wel een goede voor je! Ook een erg leuk boek met veel mooie vegetarische recepten.

 

De Perzische Keuken
Yasmin Kahn
Fontaine Uitgevers
€ 24,95

Over de auteur

Oprichter van De Reizende Vegetariër. Danique is al sinds 2007 gek op de wereld en al haar schoonheden. Grijpt ieder moment aan om haar backpack weer gereed te maken voor een volgende trip. Deed dit al naar 35+ landen. All time favorite thing? Haar paspoort natuurlijk. Heeft respect voor dieren en de natuur. Daarom eet ze geen dieren en zo min mogelijk dierlijke producten. Tijdens het reizen en thuis.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.