Eten bij een Chinees restaurant, daarvan kan ik op z’n tijd écht flink genieten. Bijvoorbeeld bij de Oude Plek in Rotterdam waar alle (!) traditionele Chinese gerechten hartstikke vegetarisch en soms zelfs vegan zijn. Toen ik thuis zoet-zure kip maakte en het exact smaakte zoals in het Chinese restaurant, sprong ik bijna een gat in de lucht. Yummy!  

Wel een kleine kanttekening: vegan zoetzure kip moet je niet al te vaak eten. In de zoet-zure saus zit echt allejezus veel suiker. En dat is het leuke van zelf kokkerellen — ik begin te begrijpen dat ze in Chinese restaurants heul veel suiker gebruiken. Nu begrijp ik het gesprekje ook beter dat ik een keer had bij een Chinees restaurant. Ik vertelde dat ik aan het letten was op mijn inname van suiker, en dan met name geraffineerde suiker. Ik wilde minder suiker gebruiken. En bij de combinatie van die twee woorden zag ik een enorm verbaasd gezicht. “Mínder suiker?!,” reageerde de Chinese restauranthouder verbijsterd. Volgens mij gooien het overal suiker in, haha. Maar goed, see for yourself!


Ingrediënten Chinese zoet-zure kip

  • 275 gram seitan (of kipstuckjes van de Vegetarische Slager of Vivera)
  • 1 groene paprika (in stukjes)
  • 1 rode paprika (in stukjes)
  • 2 plakjes verse gember
  • 3 knoflookteentjes (in dunne plakjes)
  • 2 lente-uien of stukje prei (in ringen)
  • 1 kleine ui (in vieren en uit elkaar gehaald)
  • 2 schijven ananas (in stukjes)
  • 2 tl rode wijn
  • 2 tl sojasaus
  • 3 dl olie
  • 1 el maïzena
  • 1,5 dl zoetzure saus (zie hieronder)
  • Zout en peper
  • Bloem

Zoetzure saus

  • 180 gram witte suiker
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 el tomatenketchup
  • 1 dl witte azijn
  • Zout en peper
  • 1 el maïzena
  • 5 dl water

Chinese zoet-zure kip

Bereiding Chinese zoet-zure kip

  1. Maak eerst de zoetzure saus: breng in een steelpan water, azijn en suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Roer er dan tomatenpuree en tomatenketchup door. Breng opnieuw aan de kook. Maak ondertussen een bindpapje: maïzena mengen met 2 el water. Meng het bindpapje al roerend door de inhoud van de pan tot de saus licht is gebonden. Breng op smaak met zout en peper
  2. Maak een marinade van maïzena, 1 el rode wijn, sojasaus, ½ dl water, 1 el plantaardige olie, zout en peper. Leg de seitan of vegetarische kipstuckjes er minimaal een half uur in
  3. Haal seitan of vegetarische kipstuckjes door je bloem
  4. Verhit op hoog vuur in een wok 3 dl olie
  5. Bak seitan of vegetarische kipstuckjes tot ze een mooi kleurtje hebben. Verwijder ze met een schuimspaan en laat ze uitlekken
  6. Maak wok schoon (of pak een nieuwe) en verhit 2 el plantaardige olie
  7. Roerbak knoflook en gember tot ze lekker beginnen te geuren
  8. Voeg dan ui, paprika en lente-ui toe en bak 1 minuutje mee
  9. Voeg 1 el rode wijn toe en de zoetzure saus. Breng alles aan de kook
  10. Daarna voeg je seitan of vegetarische kipstuckjes toe
  11. Maak een bindpapje van 1 el maïzena en 2 el water. Voeg toe tot de saus licht bindt

Deze Chinese zoet-zure kip is lekker met wat witte rijst! Zin in meer Aziatische hapjes?

 

Probeer ook eens

 

Benieuwd naar China?

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.