Review voor:  Ciska Cress, Vegetarisch Indonesisch Kookboek 

Toen we Vegetarisch Indonesisch Kookboek van Ciska Cress bij de post vonden, maakten we een sprongetje in de lucht van geluk. We zijn namelijk héél erg fan van de Indische keuken. Even snel doorbladeren was dan ook echt een feestje van herkenning!

Dit vegetarisch kookboek is gevarieerd én overzichtelijk: rijst en rijstgerechten, mie en miegerechten, eier-, fruit- en groentegerechten, tahu- en tempégerechten, sambals en sauzen en soepen en soto’s. Meer dan genoeg recepten voor een overheerlijk Indisch maal. Ciska Cress schreef zelfs een heel hoofdstuk met complete rijsttafels en andere menusuggesties. Handig voor als je gasten krijgt! Of als je zelf heel veel trek hebt 🙂

Steeds switchen tussen recept en woordenlijst

Bij de ingrediënten staan vaak Indische namen. Gelukkig is er ook een hoofdstuk met een verklarende woordenlijst. Echt handig is het niet, want je moet tijdens het koken steeds switchen tussen recept en verklarende woordenlijst. Wat we wél heel handig en leuk vinden, is een hoofdstuk met verschillende vouwtechnieken. In één oogopslag zie je bijvoorbeeld hoe je pasteitjes, lempers en lumpias vouwt.

Matige fotografie door Ciska Cress

Tijdens het doorbladeren valt ons de matige fotografie op. Foto’s zijn een mix van vakantiekiekjes van Ciska Cress en afbeeldingen van random ingrediënten. Zo zien we bij Oblok-oblok (tahu en tempé met petehbonen in kokossaus) een plaatje van sjalotjes. En bij Rujak nanas (pikante ananassalade) een afbeelding van een ananas. Jammer, want we weten heus wel hoe een ui eruitziet. Veel liever zien we afbeeldingen van het eindresultaat.

Rundvleesbouillonblokjes? Garnalenpasta?

Maar wat we écht heel storend vinden aan Vegetarisch Indonesisch Kookboek van Ciska Cress is dat het kookboek zegt vegetarisch te zijn, maar dat helemaal niet is. Zo staat in het recept voor een kapucijnerschotel dat je twee rundvleesbouillonblokjes (ja, echt!) nodig hebt. En voor Arem arem (pikante rijstpakketjes) heb je twee theelepels terasi nodig. Terasi staat niet in de verklarende woordenlijst, maar als liefhebbers van de Indische keuken weten we natuurlijk wat terasi is: garnalenpasta. Vegetarisch? Niet bepaald. Ook valt op dat Ciska Cress regelmatig smaakversterkers als aromat (lees: E621) gebruikt. Google maar eens op dat E-nummer, brrrr…

ciska cress kookboek

Géén aanrader

Vooral door het gebruik van niet-vegetarische ingrediënten is ons enthousiasme enorm getemperd. Vegetarisch Indonesisch Kookboek van Ciska Cress vinden wij dan ook geen aanrader. Niet kopen dus. Ons advies aan de uitgever: bij een eventuele volgende druk even goed letten op de fotografie en vooral de ingrediënten. Rundvleesbouillonblokjes en garnalenpasta zijn not done in een vegetarisch kookboek.

Vegetarisch Indonesisch Kookboek, Ciska Cress
De Lantaarn
€ 16,99

 

Ciska Cress | Vegetarisch Indonesisch Kookboek
Pluspunten
  • Uitleg over vouwtechnieken
  • Eindelijk een Indonesisch vegetarisch kookboek
Minpunten
  • Niet vegetarisch
  • Gebruik van e-nummers
  • Matige fotografie
1.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.