Als jij denkt dat je voor heerlijk Indiaas naanbrood een tandoor (kleioven) nodig hebt, heb je het mis. Zelfs je huis-tuin-en-keuken-oven kun je uit laten. Gewoon een eenvoudige koekenpan en klaar ben je. Zó simpel? Ja!

Op reis eten we altijd het lekkerste brood. Supervers en verschrikkelijk smaakvol. Dus toen bakkers in Iran en Georgië ons in hun bakkerijen uitnodigden, kon onze lol niet op. Supertof, want brood vinden we geweldig lekker.
We mochten het deeg tegen de rand van een gloeiendhete, stenen oven drukken. Om het brood er vervolgens met een lange, puntige stok af te prikken. Wow, dacht ik steeds, thuis wil ik ook zo’n oven!

Eenmaal weer in Nederland ben ik dan ietwat teleurgesteld als ik weer bij een Nederlandse bakker ben. Hoewel de Nederlandse bakker in tegenstelling tot hun Iraanse en Georgische collega’s die maar één brood maken, 1001 verschillende soorten broden aanbieden, vreselijk saai.

woestijn-iran

Bij Indiase restaurants in Nederland at ik graag naanbrood — totdat de man die ons hielp vertelde dat ze yoghurt in naanbrood gebruikten. Yoghurt? Ook al geen naanbrood meer dus? En dan die voorverpakte naanbroden bij de supermarkt. Mwah, liever niet — zeker niet als je ziet wat ze er allemaal in stoppen.

Vers is beter. En zo moeilijk is het echt niet. Voor dit Indiaas naanbrood heb je niet eens een tandoor nodig. Gewoon even in de koekenpan en klaar!

 

Ingrediënten voor Indiaas naanbrood (6x) 

  • 125 ml lauw water
  • 4 el plantaardige yoghurt
  • 1,5 el instantgist
  • 1 tl suiker
  • 250 gram bloem
  • 1,5 tl zout
  • Olijfolie

Indiaas naanbrood maken

Bereiding Indiaas naanbrood

  1. Maak eerst een gistpapje: 2 el lauw water, gist en suiker. Goed roeren en zo’n 10 minuten laten staan.
  2. Meng bloem en zout in een grote kom
  3. Maak in het midden een kuiltje en giet een scheutje olijfolie erbij
  4. Voeg dan toe: plantaardige yoghurt en het gistmengsel
  5. Giet geleidelijk de rest van het water erbij en meng goed
  6. Kneed totdat je mooi deeg krijgt
  7. Kleed het deeg nog 5 minuten op een bebloemd aanrecht
  8. Maak er een soepele bal van en leg in een met olie ingevette kom. Leg er een vochtige theedoek over en laat zo’n 2 uur rusten
  9. Leg de deegbal weer op een bebloemd aanrecht en druk er met heel je gewicht op. Het is belangrijk dat je de lucht eruit perst
  10. Kneed het deeg nog een paar minuten tot alle lucht eruit is
  11. Verdeel in 6 gelijke ballen en rol ze uit tot langwerpige broden
  12. Indiaas naanbrood maken indiaas naanbrood maken
  13. Verwarm een koekenpan en bak beide kanten tot ze her en der mooie bruine plekken hebben. Let op: niet te lang, want dan worden ze te (!) knapperig. Ja, ik spreek uit eigen ervaring.
  14. Leg een naanbrood dat klaar is steeds onder een theedoek. Zo blijven ze langer goed

 

Is het écht zo simpel? Ja! Ik zweer intussen bij dit zelfgemaakte Indiase naanbrood. Dit brood heb ik ook een keer in Georgië gemaakt. Omdat ze daar géén plantaardige yoghurt hadden, heb ik die yoghurt gewoon weggelaten. Wonder boven wonder: ze waren goed gelukt. Smaak, bite en zo waren erg goed. Alleen wat minder luchter dan wanneer je wél plantaardige yoghurt toevoegt. Probeer zelf maar eens uit.

 

Meer Indiase recepten
Reisinspiratie

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.