Mijn oma maakte vroeger altijd heel veel lekkere dingen, zoals Indische pasteitjes. Als tiener begreep ik nooit waarom ze al vanaf half tien ’s ochtends in de keuken stond. Nu ik haar lekkernijtjes zelf probeer te maken, begrijp ik dat maar al te goed! Omdat ik geen vlees meer eet, maak ik nu vegetarische Indische pasteitjes. Veganistisch zelfs!

Ingrediënten voor ongeveer 20 pasteitjes

Deeg

  • 1 kg tarwebloem
  • 250 gram plantaardige margarine
  • snufje zout
  • schepje suiker
  • 4 dl water
  • olijfolie

Vulling

  • 500 gr vegan gehakt
  • 250 gr sperzieboontjes
  • 500 gr diepvriesdoperwten
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 bosjes bladselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • kurkuma
  • laospoeder
  • peper
  • zout

Bereiding Indische pasteitjes

Stap 1: Deeg maken

Eerst maak je het deeg: doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng het geheel tot je een mooie homp deeg krijgt. Is je deeg te nat? Doe er dan nog wat bloem bij. Is het te korrelig? Giet er dan nog een beetje water bij. Kneed het deeg nog even met de hand en maak er een mooie bal van. Zet het deeg in een met huishoudfolie afgedekte kom even een uurtje in de koelkast.

Stap 2: Vulling fijnsnijden- en hakken

Nu kun je de vulling gaan maken. Kook de boontjes tot ze beetgaar zijn. Ondertussen kun je alle ingrediënten fijnsnijden en –hakken: wortels, uien, prei, selderij en knoflook. De doperwtjes hoef je natuurlijk niet fijn te hakken.

Stap 3: Vulling wokken

indische-pasteitjesFruit ui en knoflook. Is de ui wat glazig? Voeg dan de fijngehakte wortels toe. Na een tijdje kun je de rest van de ingrediënten toevoegen: vegetarisch gehakt, sperzieboontjes, doperwtjes, prei en bladselderij. Even goed roeren totdat alles lekker door elkaar zit. Toen ik als 16-jarige weleens vroeg hoe ik iets moest maken, zei mijn oma altijd: “Gewoon, véél proeven.” Dus qua kruiden, kun je alles gebruiken wat je lekker vindt (dit geldt natuurlijk ook voor de vulling). Voor deze pasteitjes heb ik laurierblad, laospoeder, peper, zout en kurkuma gebruikt. Voeg de kruiden toe en meng het geheel nog eens goed door. Zet het vuur uit en doe de deksel op de pan.

 

Stap 4: Deeg uitrollen

Haal het deeg uit de koelkast en maak er ongeveer 4 delen van. Maak je werkblad goed schoon, want nu is het tijd om het deeg uit te rollen. Strooi vervolgens wat bloem over het blad, zodat het deeg niet zo blijft plakken. Rol met een deegroller een stuk deeg uit en steek vervolgens rondjes uit. Je hebt speciale deegstekers, maar je kunt natuurlijk ook een kommetje gebruiken. Ik heb er één gebruikt met een diameter van zo’n 10 centimeter. De uitgestoken stukjes deeg maak je voorzichtig nog ietsje groter.

 

Stap 5: Pasteitjes vullen

Nu kun je je pasteitjes vullen! Leg één tot twee eetlepels vulling in het midden van het deeg. Vouw nu het deeg om de vulling. Zorg ervoor dat het deeg goed sluit: er mogen geen naadjes en kiertjes te zien zijn. Dan even met een vork voorzichtig de randjes aan beide kanten bewerken en even in de vriezer leggen.

 

Stap 6: Indische pasteitjes frituren

Zijn je pasteitjes goed bevroren? Dan kun je ze frituren. Je kunt ze ook onbevroren frituren, maar dan bestaat de kans dat ze openspringen waardoor olie in je pasteitje komt. Bevroren frituren dus: verhit een pannetje met zonnebloemolie en frituur je Indische pasteitjes tot ze mooie goudbruine kleur hebben. Lekker met chilisaus. Selamat makan!

Stap 7: Pasteitjes invriezen

Indische pasteitjes maken, is best bewerkelijk. Daarom kun je er het best in één keer heel veel maken om ze na het frituren in te vriezen.

Heb je nog meer trek in Indisch eten? Kijk dan eens bij het recept voor nasi goreng en vegan lempers!

 

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.