iraanse-soep

Aash-e reshte warme, rijke Iraanse soep

Soep vind ik heerlijk, altijd. Zo ook de Iraanse soep  Aash-e reshte in – natuurlijk- Iran.

Wanneer je reist, wordt het verkeer en de drukte van steden soms weleens teveel. Dan snak ik echt naar rust en groen om mij heen. Of gewoon relaxed ergens zitten. In Iran heb je in steden gelukkig veel leuke parkjes waar je kunt zitten, maar dan moet je al je eten en drinken zelf meenemen. Toen we in Isfahan waren, tipte onze hoteleigenaar ons om naar Hotel Abassi te gaan. Een van de oudste hotels in heel Iran – en naar het schijnt zelfs van de hele wereld. Het luxe hotel (met een aantal sterren) serveert de bekende aash-e reshte soep. Een soep van peulvruchten en in het originele recept kashk, een soort gefermenteerde geitenmelk. Toen ik in Iran was, vond ik het niet te eten, dus no worries, die zit niet in dit recept. De originele soep is niet vegan, dus ik heb hem her en der aangepast zodat ie wél vegan is, zónder de lekkere smaak te verliezen! Dit is echt een maaltijdsoep, neem het niet als voorgerecht, want je zit dan al helemaal vol. Lekker met een frisse salade erbij van bijvoorbeeld verse spinaziebladeren.

Ingrediënten aash-e reshte: Iraanse soep

Voor 4 personen

  • 300 gram rode kidneybonen
  • 150 gram groene linzen
  • 300 gram kikkererwten
  • 100 gram spaghetti
  • 200 gram verse gewassen spinazie (steeltjes verwijderd)
  • 1 ui
  • 500 ml water
  • 1 liter groentebouillon
  • 6 teentjes knoflook
  • handje verse bieslook (kun je ook weglaten)
  • sap van een hele citroen
  • 1,5 el sojasaus
  • 3 el olijfolie
  • 1 el kurkuma
  • 2 el gedroogde dille
  • 1 el gedroogde munt
  • 1 el gedroogde korianderblad
  • 1 tl fenegriek
  • zout en peper naar smaak
  • 3 el zonnebloemolie

Voor de topping

  • 1 grote ui in dunnen ringen
  • 2 el bloem
  • halve tl zout
  • 3 el zonnebloemolie of kokosolie
  • 100 ml sojayoghurt
  • gedroogde munt

Tip: ik gebruikte heel praktisch gewoon biologische bonen, linzen en erwten uit blik of glazen pot.

Bereiding Iraanse soep: aash-e reshte

Dit recept is heel makkelijk maar kost wel even tijd. Typisch gevalletje van als je het vandaag maakt is het morgen nóg lekkerder.

  1. Pak een grote pan (dit kan een soeppan zijn of een braadpan) liefst met dikke bodem maar hoeft niet persé. Snijd de ui in ringen.
  2. Verhit in de pan wat zonnebloemolie en fruit de ui totdat deze zacht en een beetje glazig wordt. Doe dan de knoflook erbij en bak het nog even paar minuutjes. Zorg dat de knoflook niet verbrandt. Dus op niet te hoog vuur.
  3. Wanneer je net zoals ik de kikkererwten, linzen en kidneybonen uit blik of pot hebt, giet ze dan eerst af. Vervolgens even afspoelen. Daarna doe je ze in de pan samen met de kruiden. Doe direct het water erbij. Deksel op de pan en laat alles zo’n 30 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe. Wanneer je vindt dat het te dik wordt, doe er dan nog wat water bij.
  4. Na 30 minuten (mag ook eerder als je dat graag wilt, maar minimaal na 20 minuten) voeg je de bouillon toe samen met de spaghetti. Laat alles zo’n 10 minuten koken.
  5. In de 10 minuten kun je prima de topping maken. Pak een bak. Doe daar de in ringen gesneden ui, bloem en zout in. Meng het met elkaar. In een kleine koekenpan of steelpan, wat je fijn vindt, warm je wat zonnebloemolie op. Bak de ui op halfhoog vuur totdat ze knapperig zijn. Het beste kun je ze na het bakken op een bord met keukenpapier uitlekken.
  6. Nu kijk je weer even naar je soep. Na de 10 minuten doe je de spinazie, citroensap, sojasaus en de olijfolie erbij. Goed mengen. En als je wilt ook nog zout en peper. Laat nog even pruttelen. Proef tussendoor of je het lekker vindt en na maximaal 10 minuten draai je het vuur uit.
  7. Doe de Iraanse soep in kommen en giet er wat sojayoghurt over. Hoeft niet veel hoor! Garneer met de gebakken ui en gedroogde munt.

Meer inspiratie uit Iran?

>Vegan mungbonen qorma-e-maashe
> Reisblogs over Iran: Teheran, Isfahan, Yazd , als vrouw in Iran

> Vegetarische restaurants in Teheran