Italiaans brood met zongedroogde tomaten

Wat is lekkerder dan Italiaans brood? Voor de Italianen zijn feestdagen zoals kerst en Pasen erg belangrijk. Mensen trekken erop uit en gaan bijvoorbeeld picknicken in het park met vrienden en familie met de paasdagen. Het weer in Italië rond die tijd nodigt ook uit om lekker naar buiten te gaan, dus dat is perfect!

De Italiaanse keuken vind ik echt superlekker, alleen al de geur van verse basilicum doet het water mij al in de mond lopen. Het is dus ook geen straf om naar dit mediterraanse land af te reizen en jezelf onder te dompelen in deze geweldige eetcultuur. Een van de dingen die ik daar zo lekker vind, is het brood en pizzadeeg. In Napels heb ik echt de beste pizza’s gegeten ooit, maar dit Italiaans brood is toch wel favoriet.

Geïnspireerd door mijn verschillende reizen naar Italië, bedachten we dit lekkere brood. Met zongedroogde tomaten, zeezout, basilicum en als je wilt ook verse rozemarijn. Ik kan mij niet herinneren dat ik specifiek dit brood heb gegeten, maar ik heb het zeker bij de bakkers zien liggen.

Wanneer je in Italie de mogelijkheid hebt om dit te maken, is het een ideale lunch snack. Snijd het Italiaans brood in plakken en neem het mee in een verse huisgemaakte tomatensoep.

Buon appetito! Mocht je nog van pizza houden, maak dan ook eens deze vegan pizza.

italiaans-brood

Italiaans brood met zongedroogde tomaten

Heerlijke Italiaans brood voor bij de soep of de borrel. Het recept is voor 2 grote broden.
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 25 minuten
Aantal personen 2 broden

Ingrediënten

  • 1,3 kg bloem voor witbrood
  • 7 g instantgist
  • 1 el zeezout
  • 100 g zongedroogde tomaten uitgelekt
  • 150 ml olijfolie extra verge
  • 900 ml lauw water
  • 5 el fijngehakte verse kruiden zoals basilicum en optioneel rozemarijn

Bereiding

  • Hak alle zongedroogde tomaten en doe ze bij de fijngehakte basilicum en rozemarijn.
  • Nu ga je het deeg maken. Dit is echt niet zo moeilijk als het lijkt.
    italiaans-brood
  • Dit doe je als volgt: zeef de bloem en het zout in een kom en doe de gister erdoor. Pak een grote kom. Doe hier de bloem in en maak je een kuiltje. Vervolgens doe je in het kuiltje het water, gehakte zongedroogde tomaten, kruiden en olie in. Al kloppend roer je alle ingrediënten door elkaar heen.
  • Met de handen meng en kneed je het mengsel bij elkaar totdat het het stevig wordt. Blijf kneden totdat het zacht is maar niet plakkerig is. Is het (te) droog? Voeg dan nog wat water toe.
    italiaans-brood
  • Doe wat bloem op je werkblad of een schoon aanrecht. Doe het deegmengsel erop. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Klaar? Doe het dan weer terug in de grote kom en dek af met folie. Als je wilt mag je die licht invetten. De bak met deeg laat je dan 30 tot 40 minuten rijzen op een warme plek. Je weet dat het deeg goed is wanneer het volume is verdubbeld.
  • Nu kneed je het deeg soepel. Snijd het in 2 stukken. En maak ovalen van ongeveer 18 a 20 cm, wat je zelf fijn vindt. Met een scherp mes maak je een ruitenpatroon in elk brood. Leg de broden dan op een met bakpapier belegde bakplaat. Met een folie dek je de broden weer af voor ongeveer 20 minuten om verder te rijzen. Weer op een warme plek.
  • De oven verwarm je op 220 graden. Even wachten totdat de broden helemaal klaar zijn met rijzen. Voordat je ze de warme oven indoet, strijk nog beetje olijfolie op de broden met een kwastje. Doe ook nog wat rozemarijn en zeezoutvlokken overheen. Lekker!
    italiaans-brood
  • Ben je klaar hiermee? Dan kunnen je creaties in de oven! Na ongeveer 25 minuten zijn ze goudbruin en kunnen ze uit de oven. Nog niet zeker of ze al helemaal klaar zijn? Tik dan even aan de onderkant van het brood. Het moet hol klinken, zo ja, dan is je Italiaans brood klaar. Even laten afkoelen en genieten maar!
    italiaans-brood
italiaans-brood
italiaans-brood
italiaans-brood