Voor deze Japanse noedelsoep kun je me altijd wakker maken. Niet alle ingrediënten vind je bij een gewone supermarkt, maar als je die paar ‘moeilijke dingen’ eenmaal in huis hebt, is het supersimpel. En: je kunt dan superveel porties vegan ramen maken. De bereiding is trouwens super easy. En o zo umami (lekker)!

Oké, kom op, wat zijn die moeilijke ingrediënten dan? Je hebt kombu nodig. Wablief? Kombu is gedroogd vingerwier. Ik weet het, het wordt er niet duidelijker op. Dan heb je Toban Djan (chilibonensaus), een speciale mix van chili en gefermenteerde bonen. Ook heb je gedroogde paddenstoelen nodig, of gedroogde champignons of shiitake. En tot slot misopasta en sake (rijstwijn). Als je naar een grote toko gaat, vind je deze ingrediënten zeker weten. De rest vind je trouwens gewoon bij je oude vertrouwde supermarkt.

De kombu en de gedroogde shiitake heb je nodig om dashi te maken. Dashi is een bouillon die je in de Japanse keuken gebruikt voor talloze gerechten — in dit geval superlekkere vegan ramen.

 

Ingrediënten voor 2 personen Japanse noedelsoep:

Voor vegan dashi:

  • 300 ml water
  • 1 vel kombu [TOKO]
  • 2 gedroogde paddenstoelen [TOKO]

 

Voor Japanse noedelsoep aka vegan ramen:

  • 1 el witte sesamzaadjes (geroosterd in een droge koekenpan)
  • 5 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1,5 el verse gember (fijngehakt)
  • Het witte deel van 2 bosuitjes (in ringen)
  • 1 el sesamolie
  • 3 tl chilibonenpasta [TOKO]
  • 3 tl misopasta [TOKO]
  • flinke scheut sake [TOKO]
  • flinke scheut sojasaus
  • 250/300 ml sojamelk
  • 200 ml dashi
  •  Snufje witte peper
  • Noedels

Voor je toppings:

  • Het groene deel van 2 bosuitjes (in ringen)
  • Taugé
  • Koriander
  • Gebakken kastanjechampignons
  • 1 wortel (geraspt)

Japanse noedelsoep ramen

Hoe maak je Japanse noedels aka Ramen?

  1. Maak eerst de vegan dashi: breng water aan de kook en leg het vel kombu en de gedroogde champignons erin. Laat een half uurtje staan. Hoe langer, hoe intensiever de smaak. Breng het water inclusief kombu en champignons aan de kook. Vlak voordat het water goed kookt, haal je kombu en champignons eruit (en gooit ze weg). Zet het vuur uit.
  2. Rooster de sesamzaadjes en maal ze fijn met een vijzel
  3. Verwarm een pan op middelhoog vuur en doe sesamolie erin. Voeg dan knoflook, gember, en (het witte deel van) bosui toe
  4. Voeg dan toe: chilibonen- en misopasta. Roer en zorg ervoor dat de pasta’s niet vastkoeken op de bodem van je pan
  5. Giet sake erin en roer goed
  6. Voeg sesamzaadjes toe en sojasaus
  7. Daarna zijn sojamelk en dashi aan de beurt. Roer steeds goed zodat de pasta’s goed oplossen
  8. Doe er wat peper naar smaak bij
  9. Kook je noedels
  10. Doe de gekookte noedels in een kom, giet je soep erover en maak af met toppings: bosui, taugé, champignons, wortel en koriander. Mais past hier trouwens ook goed bij!

 

Meer Japanse sferen? Probeer dan eens ons recept voor vegan sushi! Het geheime recept voor lekkere sushirijst.

 

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

12 reacties

  1. Suzanne

    Lekker! Ik ben echt dol op noedelsoep, heb er zelf ook een recept voor gemaakt. Alleen die is niet vega. Dus deze lijkt me wel wat!

    Beantwoorden
  2. Manon

    Ziet er prachtig en zeeeeer smakelijk uit! Ik ben zelf niet zo’n fan van noodles maar denk dat m’n vriend dit heerlijk vindt!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.