Karibu! Tijdens mijn reis in Kenia leerde ik de Keniaanse keuken kennen. Mijn Keniaanse vrienden op  Lamu leerden mij echte Keniaanse pojo koken. Typisch Keniaans is het koken in kokosmelk. In Kenia gebruikten we verse, zelf geraspte kokos die ik vervolgens perste. Dat is natuurlijk het allerlekkerst, maar ik moet zeggen…met kokosmelk uit blik gaat toch een stuk sneller.

keniaanse pojo
Ingrediënten voor 4 personen Keniaanse pojo

  • 500 gram (split)erwten/mungbonen (of gewoon erwtjes uit de vriezer)
  • 70 gram tomatenpasta
  • 1 aardappel
  • 1 wortel
  • 2 Roma tomaten
  • 1 paprika (liefst geel of groen)
  • 500 ml kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel chilipoeder
  • peper en zout naar eigen inzicht
  • rijst voor 4 personen of chapati

 

Bereiding Keniaanse Pojo

Tip: Proef altijd tussendoor of je het de juiste smaak vindt hebben. En voel je vrij extra kruiden toe te voegen als je daar zin in hebt. Kies bijvoorbeeld zelf hoe pittig of romig je de Keniaanse pojo wilt hebben.

  1. De spliterwten en mungbonen altijd even wassen van te voren. Heb niet je zoveel tijd? Erwten uit de diepvries kunnen ook. Verkort dan wel je kooktijd (3-5 minuten in kokosmelk). Kook dan de geschilde aardappelblokjes apart totdat deze gaar zijn.
  2. Schil de aardappel en snijd hem in blokjes van ongeveer 3 cm.
  3. Vervolgens doe je de spliterwten (of mungbonen) in 500ml kokosmelk en 100 ml water en laat het koken. Doe er water bij wanneer de kokosmelk verdampt is in de pan. Voeg na 10-15 minuten de aardappelblokjes erbij. Check of er nog genoeg kookvocht is, voeg waar nodig nog wat water bij. Let op, maak het niet te waterig. Voeg daarna het bouillonblokje en de tomatenpasta toe.Keniaanse pojo Bereiding-1 - kopie
  4. Laat de aardappels en spliterwten minimaal 20 minuten koken op laag vuur.
  5. Bereid alvast de rijst zoals op de verpakking staat. Snijd in de 20 minuten de wortel, paprika, ui en de tomaten fijn.
  6. Pak een andere pan. Bak in deze pan de ui, paprika en wortel. Voeg komijnzaad en het chilipoeder toe en proef tussendoor. Houd je van pittig? Dan voeg je nog wat extra chilipoeder toe. Voeg de tomaten erbij en bak even totdat ze warm zijn. Giet de rijst af en laat het even staan.
  7. Check of de spliterwten en aardappels gaar zijn. Wanneer ze gaar zijn voeg je de andere groenten erbij en meng je alles goed. Serveer met rijst of chapati.

Over de auteur

Danique Aaftink

Oprichter van De Reizende Vegetariër. Danique is al sinds 2007 gek op de wereld en al haar schoonheden. Grijpt ieder moment aan om haar backpack weer gereed te maken voor een volgende trip. Deed dit al naar 35+ landen. All time favorite thing? Haar paspoort natuurlijk. Heeft respect voor dieren en de natuur. Daarom eet ze geen dieren en zo min mogelijk dierlijke producten. Tijdens het reizen en thuis.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.