Risottoballen met een kaasachtige smaak? En zónder kaas? Ja, het kan en ze zijn echt megalekker. Het is wel wat bewerkelijk om ze te maken, dus het is verstandig als je echt even de tijd neemt. Maar je zult versteld staan van het heerlijke resultaat. En je gasten ook. Iedereen die deze ballen proefde, was verrast over de heerlijk kazige smaak. Het geheime ingrediënt? Edelgistvlokken!

Ingediënten risottoballen

voor ongeveer 20 stuks

  • 3 el olijfolie (extra virgin)
  • 4 el zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 130 ml witte wijn
  • 100 gram paddenstoelen, fijngehakt
  • 200 gram risottorijst
  • 130 ml amandelmelk
  • 600 ml groentebouillon
  • 3 el edelgistvlokken
  • 8 el amandelmelk
  • 8 el rijstbloem
  • 8 el paneermeel

Bereiding risottoballen

  1. Verhit de olijfolie in een wok
  2. Fruit knoflook en ui tot ze heerlijk beginnen te geuren
  3. Voeg de risottorijst en paddenstoelen toe en bak even 1 minuut mee
  4. Giet de witte wijn toe en laat de risottorijst deze absorberen
  5. Giet er dan wat groentebouillon bij en roer totdat deze is geabsorbeerd. Herhaal deze stap tot je geen groentebouillon meer hebt. Blijf steeds voorzichtig roeren, anders bakt de risottorijst aan.
  6. Giet dan de amandelmelk erbij en roer totdat de risottorijst de melk heeft geabsorbeerd.
  7. Doe dan de edelgistvlokken erbij er roer weer goed.
  8. Voeg zout en peper naar smaak toe
  9. Zet het vuur uit, doe een deksel op de wok en laat de risotto afkoelen
  10. Maak je handen een beetje nat om te voorkomen dat de risottorijst niet zo aan je handen blijft plakken.
  11. Maak mooie, ronde ballen van de koude of lauwe risottorijst
  12. Doop elke bal in de amandelmelk, dan in de rijstbloem, weer in de amandelmelk en tot slot in de paneermeel.
  13. Verhit wat zonnebloemolie in een wok of koekenpan en doe er een paar risottoballen in.
  14. Bak ze tot ze een mooi, bruin laagje krijgen.

 

Buon appetito!

Wil je in de Italiaanse sferen blijven? Maak dan deze auberginetagliatelle of een pizza.

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.