Toegegeven, eigenlijk kende ik rode bietjes als iets van vroeger, met zo’n vet speklapje erbij. Krootjes dus, maar dat is een woord dat Danique helemaal niet kende. Zij komt uit Utrecht, ik uit Rotterdam, dat heeft er waarschijnlijk wel iets mee te maken. Rode bieten aten we dus helemaal niet meer. De laatste keer moet in mijn tienerjaren zijn geweest. Maar wát een gemis zeg. Je kunt er bijvoorbeeld een superlekkere soep van maken. Je bent dus nooit te oud om te leren, haha. Vind je pompoensoep een beetje saai worden? Probeer dan eens deze rode bietensoep. Smullen!

Ingrediënten rode bietensoep

voor 4 personen

  • 500 gram ongekookte bieten
  • 350 gram ongekookte aardappels
  • 1,5 rode ui
  • 2 laurierblaadjes
  • Blaadjes tijm
  • 700 ml groentebouillon
  • 1 appel
  • balsamicoazijn
  • plantaardige room
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 el olijfolie

Bereiding rode bietensoep

  1. Kook de bieten gaar in wat water
  2. Prik er met een vork in om te kijken of ze klaar zijn. Laat ze dan afkoelen en verwijder de schil met een aardappelmesje.
  3. Schil de aardappel en appel (verwijder het klokhuis) en snijd in blokjes. Snipper ondertussen de rode ui.
  4. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit je ui
  5. Voeg aardappel en komijnpoeder toe en laat deze even meebakken.
  6. Doe er dan bieten, appel en groentebouillon bij.
  7. Leg er laurierblaadjes en tijm in.
  8. Laat de soep in ongeveer 30 minuutjes gaar koken.
  9. Haal de laurierblaadjes eruit en pureer de soep.
  10. Breng op smaak met zout en peper.
  11. Is je soep klaar? Druppel er dan wat balsamicoazijn overheen en roer er wat plantaardige room doorheen.

Kijk ook eens bij onze wortelsoep, dahlsoep en oosterse tofusoep met kool. Of probeer eens deze soep met een salade te eten. Zoals deze linzensalade.

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.