Sajoer boontjes, sambal goreng buncis, oftewel sambal goreng boontjes: dit Indische gerecht is superlekker en supereenvoudig. Houd je niet zo van pittig? Dan maak je een mildere boemboe (kruidenmengsel). Gewoon door er minder sambal en rode pepers in te doen. Zo heb je alles helemaal zelf in de hand. En het mooie van dit Indische bijgerecht? Je kunt bijna alles in de gewone supermarkt vinden. Alleen voor verse salamblaadjes moet je even naar de toko. Maar als je er een paar invriest, heb je altijd verse salamblaadjes in huis. 

Ingrediënten sambal sajoer boontjes

  • 500 gram sperzieboontjes
  • 3 sjalotjes
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 1/3 blok santen
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 3 el sambal oelek
  • Peper
  • Zout
  • 3 el ketjap manis
  • 4 verse salamblaadjes
  • 1 tl laos
  • ½ groentebouillonblokje
  • 100 dl kraanwater

 

Bereiding sambal sajoer boontjes

  • Verwijder de uiteindes van de boontjes en snijd ze doormidden.
  • Spoel de sperziebonen af en kook ze beetgaar.
  • Spoel de beetgare sperzieboontjes af met koud water. Zo behouden ze hun mooie, groene kleur.
  • Maak de boemboe: doe sjalotjes, rode pepers, knoflook, santen, laos en sambal oelek in een blender en maal alles fijn totdat je een soort papje krijgt. In een vijzel kan natuurlijk ook, maar dat is meer werk.
  • Fruit de boemboe en voeg de salamblaadjes toe.
  • Doe de boontjes en tomaten erbij en roer alles goed door elkaar.
  • Giet ketjap erbij en roer weer alles goed door elkaar.
  • Zout en peper naar smaak.
  • Verbrokkel het bouillonblokje en giet het water erbij.
  • Breng aan de kook en laat het geheel daarna op laag vuur lekker pruttelen.
  • Vis de salamblaadjes eruit en dien de sambal goreng boontjes op.

Lekker met tempéblokjes in ketjaplimoensaus en nasi goreng. Gewoon een beetje witte rijst kan natuurlijk ook. Dit gerecht is ook perfect voor een Indische rijsttafel. Selamat makan!

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.