De Aziatische keuken is voor mij een echte verwennerij. De smaken verschillen per land, maar bijna alles vind ik wel lekker. Dus ook deze sajoer boontjes. Boemboe (betekent kruidenpasta) voor sajoer boontjes is in vele supermarkten te krijgen, maar zit vaak bomvol e-nummers, suiker en zout. Wist je dat je het ook heel makkelijk zelf kunt maken? Je houdt dan meer controle over de ingrediënten. Geen kilo’s zout of suiker, gewoon dat wat je zelf erin wilt doen.

Voor deze sajoer boontjes bepaal je zelf hoe pittig je het wilt. Zelf houd ik wel van pittig eten, maar wanneer de pittigheid de smaak overheerst, vind ik dat jammer. Daarom zijn deze verhoudingen voor mij precies goed. Ben je écht niet zo van een pepertje? Doe dan maar halve rode chilipeper en 1 flinke eetlepel sambal in plaats van twee eetlepels en een hele chilipeper.

2-3 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten Sajoer boontjes

  • 500 gr sperziebonen
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 1 chilipeper
  • 80 gr santen
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el arachideolie
  • 150 ml water

 

Bereiding sajoer boontjes

  1. Snijd de puntjes af van de sperziebonen. En halveer de sperziebonen wanneer ze lang zijn. Was ze vervolgens onder de kraan. Heb je weinig tijd? Koop dan voorgesneden sperziebonen uit het koelvak bij de supermarkt.
  2. Zet water op en voeg de sperziebonen toe. Wacht tot het water kookt en laat de sperziebonen maximaal 5 minuten koken.
  3. Nu bereid je alvast de boemboe voor. Snipper de ui, leg de helft apart. Snijd de knoflookteentjes fijn en doe hetzelfde met de chilipeper. De gember schil je en snijd vervolgens in kleine stukjes.
  4. Haal tussendoor de pan met sperziebonen van het vuur en giet af in een vergiet. Spoel de sperziebonen af met koud water en zet apart.
  5. Nu ga je verder met de boemboe maken. Doe de helft van de ui, knoflookteentjes, chilipeper en gember in een hoge kom of maatbeker. Voeg de santen toe en 2 eetlepels Sambal Oelek.
  6. Pak een staafmixer en mix zo alle ingrediënten tot het een enigszins gladde massa is.
  7. Zet een grote pan bv een wok of hapjespan op het middelhoog vuur en doe 1 el arachidelolie in de pan. Wacht even totdat het warm wordt. Fruit de resterende helft van de ui even 2 minuten.
  8. Doe de boemboe in de pan en laat even kort meebakken. Dan doe je de sperziebonen erbij. Meng de boemboe goed met de sperziebonen. Schenk vervolgens 150 ml water bij het mengsel.
  9. Draai het vuur laag en laat de sperziebonen 10 minuutjes sudderen.
  10. Prik af en toe even om te kijken of de sperziebonen niet te zacht worden. Wanneer je merkt dat ze zacht zijn, haal je de pan van het vuur.
  11. Sajoer boontjes zijn lekker met vegan rendang met jack fruit en zilvervliesrijst.
  12. Eet smakelijk!

Over de auteur

Oprichter van De Reizende Vegetariër. Danique is al sinds 2007 gek op de wereld en al haar schoonheden. Grijpt ieder moment aan om haar backpack weer gereed te maken voor een volgende trip. Deed dit al naar 35+ landen. All time favorite thing? Haar paspoort natuurlijk. Heeft respect voor dieren en de natuur. Daarom ze eet vegan. Tijdens het reizen en thuis.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.