Het liefst koop ik helemaal niets meer kant-en-klaar in de supermarkt. Want wist je bijvoorbeeld dat zelfs in brood suiker zit? Daarom wil ik zelf suikervrij brood maken, dan weet je precies wat erin zit. In dit heerlijke brood met havervlokken en pompoenpitten zit in elk geval géén suiker.

Ingrediënten voor suikervrij brood maken

 • 250 gram speltbloem
 • 250 gram speltmeel
 • 7 gram gist
 • 320 ml lauw water
 • zout
 • havervlokken
 • pompoenpitten
 • olijfolie

suikervrij-brood-maken

 

Stap 1: het deeg maken voor het suikervrije brood
Je kunt deeg natuurlijk met de hand kneden, maar ik gebruik gewoon een keukenmachine. Speltmeel en –bloem doe ik in een kom samen met het gist en de zout. Dan doe ik het lauwe water erbij en zet de keukenmachine aan. Niet meteen op de snelste stand, want dan zit je onder het meel en bloem. Ja, ik spreek uit eigen ervaring ;-).

Laat de machine net zo lang kneden totdat je een grote bonk deeg hebt. Is het nog een beetje plakkerig? Doe er dan nog een beetje bloem bij. Is het juist droog? Doe er dan een beetje water bij.

 

Stap 2: voeg wat havervlokken toe
Doe wat bloem in je hand en kneed de bonk nog even met de hand. Kneed er meteen wat havervlokken doorheen. Wil je zoet brood? Dan kun je hier ook rozijntjes en sinaasappelsnippers toevoegen.

Stap 3: laat het deeg rijzen
Als de havervlokken goed verdeeld zijn, pak je een kom en daar doe je wat olijfolie in. Leg de bonk deeg erin en dek het af met een stuk huishoudfolie. Laat het twee uur staan. Totdat het volume is verdubbeld. Als ik zondag vers brood wil, maak ik het deeg al op zaterdagavond. Dan kan het de hele nacht rijzen en kan ik zondagochtend het deeg meteen in de oven doen.

suikervrij-brood-makenStap 4: voeg wat pompoenpitten toe
Als het deeg heeft gerezen, dan kneed ik het nog even en leg het in een broodbakvorm met erin een vel bakpapier. Ondertussen verwarm ik de oven voor op 200 graden. Dan verdeel ik wat pompoenpitten aan de bovenkant van het brood. Ik druk ze een beetje in het deeg.

Stap 5: zet je brood in de oven

Is de oven warm genoeg? Dan kan je brood in de oven! Ongeveer 40 minuten wachten. Zelf kijk ik nooit zo op de klok. Door de oven kijk ik of het brood er al lekker knapperig uitziet. Als dat het geval is, haal ik het eruit en klop even op de bovenkant. Klinkt het hol, dan is je brood goed. Eet smakelijk!

Tip: suikervrij brood maken kost tijd. Wanneer je een grote vriezer hebt, kun je het brood goed invriezen. Het brood is in onze beleving vaak meer vullend dan het brood uit de supermarkt. Probeer ook eens andere soorten suikervrij brood te maken.

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  • Danique Aaftink

   Goede vraag Hester! Bloem is een stuk fijner en gebruik je vaker voor koekjes, gebakjes etc. Bloem komt uit de witte kern van de graankorrel. Meel is grover en wordt gemaakt van de gehele graankorrel. In tegenstelling tot bloem. Hierdoor zitten er meer voedingswaarden in meel dan in bloem. Helpt dit?

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.