Oké, ik geef toe: ik denk heel de dag door aan eten. Als ik ’s ochtends mijn smoothie met fruit en sojayoghurt drink, denk ik alweer aan wat ik ga lunchen. Geniet ik van een heerlijke plantaardige lunch? Dan zitten mijn gedachten alweer bij het avondeten. En als ik in bed lig, dan denk ik, jawel, weer aan het ontbijt. Plantaardig kun je toevallig superlekker eten. Toen ik nog vlees en zo at, was ik altijd dol op hamburgers. Je kunt natuurlijk kant-en-klare plantaardige veggie burgers in de supermarkt kopen, maar je kunt ze net zo goed zelf maken. Superleuk én -lekker. Deze zelfgemaakte vegan burgers zijn fantastisch!

Voor 4 burgers

Ingrediënten vegan burgers

  • 150 gram champignons (fijngehakt)
  • 4 knoflookteentjes
  • 115 gram kapucijners (uitgelekt en afgespoeld)
  • 240 gram kidneybonen (uitgelekt en afgespoeld)
  • 7 el kikkererwtenmeel
  • 3 tl kappertjes
  • Sap van ½ citroen
  • Citroenschil van ½ biologische citroen
  • Handje koriander (fijngehakt)
  • Handje oregano (fijngehakt)
  • 1 sjalotje (fijngehakt)
  • 1 tl korianderzaadjes
  • 1 tl mosterdzaadjes
  • 1/2 tl kurkuma
  • ½ avocado
  • ½ rode ui

vegan burgers

Bereiding vegan burgers

  1. Maak eerst het kruidenmengsel: rooster koriander- en mosterdzaadjes kort. Beginnen ze te geuren? Haal ze dan van het vuur en maal ze dan fijn in een vijzel.
  2. Maak in een vijzel een knoflookpapje van 4 ontvelde knoflookteentjes en wat zeezout. Met een koksmes kan het natuurlijk ook.
  3. Fruit het sjalotje en voeg het knoflookpapje en het kruidenmengsel plus kurkuma toe. Roer alles door elkaar.
  4. Voeg de fijngehakte champignons toe.
  5. Voeg helft van de koriander en de helft van het citroenschilschaafsel toe. Roer weer goed.
  6. Haal het mengsel van champignons van het vuur en zet apart.
  7. Doe de kapucijners en kidneybonen in een grote kom en prak ze fijn. Dit kan met een vork, maar ik gebruik het liefst een aardappelstamper of stamppotstamper.
  8. Voeg citroensap, oregano en de rest van het citroenschilschaafsel en de rest van koriander toe. Voeg ook het mengsel van champignons toe, plus: kappertjes, zout, peper en 7 eetlepels kikkererwtenmeel.
  9. Meng alles eerst goed met een lepel en kneed daarna burgers met je handen.
  10. Laat de burgers even 10 minuten in de koelkast rusten. Zo kunnen ze een beetje opstijven.
  11. Zet ondertussen de oven aan op 170 graden Celsius.
  12. Bak in een koekenpan de burgers aan beide zijden tot ze een mooi, bruin kleurtje hebben.
  13. Leg de burgers op een bakplaat en leg ze 15 minuten in de oven.
  14. Beleg wat geroosterde broodjes met ijsbergsla, tomaat, komkommer en augurk. Plantaardige mayonaise en ketchup erbij, burger erop en afwerken met plakjes avocado, rode uienringen en gesnipperde rode ui, en smullen maar. Eet smakelijk!

Tip: Mayolijn van Remia is ei-vrij en dus 100% plantaardig. Nóg een tip: wij werken graag met producten die we al in huis hebben. Toen we deze burgers maakten, hadden we nog wat maisbrood in huis. Als je dat in een grillpan roostert, krijg je van die mooie zwartbruine strepen erop. Je kunt natuurlijk ook hamburgerbroodjes gebruiken.

Meer recepten lezen?

Pizza met artisjokken  >
 Vegan wraps >
Vegan nasi goreng >
Veggie curry’s >

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.