Vegan lempers, kan dat überhaupt? Ja! En ze zijn nog verdraaid lekker ook.
Mijn Indische oma stond vroeger altijd al vanaf ’s ochtends vroeg in de keuken. Ze maakte de lekkerste dingen. Lempers bijvoorbeeld (spreek uit als lumpers), een heerlijke Indische snack met kip of gehakt. Omdat we geen vlees meer eten, hebben we de lemper geveganized! Kan prima, per slot van rekening geven de kruiden de heerlijke smaak!

Ingediënten voor rijst (zo’n 20 lempers)

  • 1kg ketan (kleefrijst, te koop bij toko)
  • 1 liter water
  • Snufje zout
  • 1 geknakte spriet sereh (citroengras)
  • Half blok santen (kokosblok)

Ingediënten voor vulling van de vegan lempers

  • 500 gr vegetarisch gehakt
  • 1 grote ui
  • 2 fijngemaakte kemirienootjes
  • 2 verkruimelde salamblaadjes (Indonesische laurier)
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel djnten (komijnzaadpoeder)
  • 1 geknakte spriet sereh (citroengras)
  • 2 theelepels ketoembar (korianderzaadpoeder)
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • Snufje zout
  • 1 theelepel suiker
  • 3 theelepels koenjit (kurkuma)
  • Half blok santen (kokosblok)

Bereiding vegan lempers

  1. Was de ketan en breng deze aan de kook met water, zout, sereh en santen.
  2. Roer alles goed door tot het water is opgenomen.
  3. Doe de ketan in een stoompan en laat nog eens 30 minuten gaar stomen.
  4. Rasp de ui en fruit deze in wat olie.
  5. Voeg het vegetarische gehakt toe.
  6. Voeg alle boemboes (kruiden) toe: kemirienootjes, salamblaadjes, laos, djinten, sereh, ketoembar, knoflookpoeder, zout, suiker en koenjit.
  7. Roer het mengsel goed door en laat het gaar worden.
  8. Snijd of breek het halve blok santen in stukjes en voeg toe. Laat alle stukjes smelten en roer goed.
  9. Knip een stukje huishoudfolie af en leg dit op het aanrecht (ongeveer 20x25cm).
  10. Leg in het midden een schepje ketan en druk deze plat tot een rechthoekige vorm (kan met een stukje vochtig aluminiumfolie of met een vochtige lepel).
  11. Leg in het midden in de lengte een schepje van de vulling.
  12. Rol eerst de ene helft van de ketan over de vulling heen, dan de andere kant en vervolgens maak je de lemper dicht.
  13. Sluit de uiteinden door de ketan een beetje naar binnen te persen.
  14. Pak de uiteinden en rol de lemper als een toffee tot het een mooie rol is (de vulling mag je niet meer zien).

 

Moeite met rollen? Op YouTube staan wat handige instructievideo’s.

Selamat makan!

Ben je fan van de Indische keuken? Kijk dan ook eens bij de nasi goreng of maak Indische pasteitjes.

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Martine

    Beste Sander, weet jij ook een winkel die vega kant en klare boemboes verkoopt? Ik wil voor een vriend die 100% vegan is zeker weten dat er geen trassi in zit…
    Als jij geen plek weet dan verzin ik wel zelf een boemboe voor een groenteschotel bij een rijsttafel

    Beantwoorden
    • Danique Aaftink

      Hi Martine, waar woon je? We schatten in dat je het beste bij een groene winkel zoals Gimsel in Rotterdam zoiets kunt halen. De gewone toko’s verkopen vaak de traditionele varianten met dierlijke ingrediënten erin. En anders zelf maken inderdaad :). Heel veel succes en eet smakelijk alvast!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.