vegan-lempers

Vegan lempers

For English recipe scroll down 

Vegan lempers, kan dat überhaupt? Ja! En ze zijn nog superlekker ook.
Ondanks dat ik nog nooit in Indonesië ben geweest (ja echt, ik maak geen geintje) weet ik dat lempers bestaan.

En man oh man, wat een genot zijn lempers! Wist je dat je lempers eigenlijk uitspreekt als  lumpers? Deze een heerlijke Indische snack is normaalgesproken met kip of gehakt. Dat is dus helemaal niet nodig en je kunt hem dus ook prima vegan maken! Uiteindelijk gaat het om de structuur maar bovenal om de kruiden die je toevoegt. Dus mocht je nog een originele snack op tafel willen zetten op deze rijstrolletjes zal iedereen gek zijn!

Go to English recipe

Vegan lempers

Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 30 minuten
Aantal personen 20 Stuks

Ingrediënten

Ingrediënten voor de rijst

  • 1 kg

    1kg ketan (

    kleefrijst, te koop bij toko

  • 1 liter water
  • snufje zout
  • 1 geknakte spriet sereh citroengras
  • half blok santen kokosblok

Ingrediënten voor de vulling van de vegan lempers

  • 500 gr vegan gehakt
  • 1 grote ui
  • 2 fijn gehakte kemirienootjes
  • 2 verkruimelde salamblaadjes Indonesische laurier
  • 1 tl laos
  • 1 tl dijnten komijnzaadpoeder
  • 1 geknakte spriet sereh citroengras
  • 2 tl ketoembar korianderzaadpoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl suiker
  • 3 tl koenjit kurkuma
  • 1 half blok santen kokosblok
  • snufje zout

Bereiding

  • Was de ketan en breng deze aan de kook met water, zout, sereh en santen.
  • Roer alles goed door tot het water is opgenomen.
  • Doe de ketan in een stoompan en laat nog eens 30 minuten gaar stomen.
  • Rasp de ui en fruit deze in wat olie.
  • Voeg het vegan gehakt toe.
  • Voeg alle boemboes (kruiden) toe: kemirienootjes, salamblaadjes, laos, djinten, sereh, ketoembar, knoflookpoeder, zout, suiker en koenjit.
  • Roer het mengsel goed door en laat het gaar worden.
  • Snijd of breek het halve blok santen in stukjes en voeg toe. Laat alle stukjes smelten en roer goed.
  • Knip een stukje huishoudfolie af en leg dit op het aanrecht (ongeveer 20x25cm).
  • Leg in het midden een schepje ketan en druk deze plat tot een rechthoekige vorm (kan met een stukje vochtig aluminiumfolie of met een vochtige lepel).
  • Leg in het midden in de lengte een schepje van de vulling.
  • Rol eerst de ene helft van de ketan over de vulling heen, dan de andere kant en vervolgens maak je de lemper dicht.
  • Sluit de uiteinden door de ketan een beetje naar binnen te persen.
  • Pak de uiteinden en rol de lemper als een toffee tot het een mooie rol is (de vulling mag je niet meer zien).

Moeite met rollen? Op YouTube staan wat handige instructievideo’s. Selamat makan! Ben je fan van de Indische keuken? Kijk dan ook eens bij de nasi goreng of maak Indische pasteitjes.


Vegan Lempers English Recipe

Vegan Lempers ENG

Vegan lempers, can you do that at all? Yeah! And they're great, too. Despite the fact that I've never been to Indonesia (yeah really, I'm not kidding) I know that lempers exist. And man oh man, what a pleasure are lempers!
Did you know that you actually pronounce lempers as lumpers? This is a delicious Indonesian snack usually with chicken or minced meat. But that's not necessary at all and you can make it vegan too! At the end of the day, it's all about the structure but above all about the herbs you add. So if you want to put an original snack on the table on these rolls of rice, everyone will be crazy!
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 30 minuten
Tijd totaal 1 uur
Aantal personen 20 pieces

Ingrediënten

Rice

  • 1 kg

    ketan

    sticky rice, for sale at toko

  • 1 litre water
  • 1 snapped sprit sereh lemongrass
  • half block of santen coconut block
  • pinch of salt

Filling of the vegan lempers

  • 500 gr vegan minced meat
  • 1 large onion
  • 2 crushed kemiri nuts
  • 2 crumbled lettuces leaves / salam leaves indonesian laurel
  • 1 tsp laos
  • 1 tsp dijnten cumin seed power
  • 2 tsp corianderseed powder
  • 1 snapped sprit sereh lemongrass
  • 2 tsp garlic powder
  • pinch of salt
  • 1 tsp sugar
  • 3 tsp tumeric (curcuma)
  • half block of santen coconut block

Bereiding

  • Wash the ketan and bring it to the boil with water, salt, sereh and santen.
  • Stir well until the water is absorbed.
  • Put the ketan in a steam cooker and steam for another 30 minutes.
  • Grate the onion and fry it in some oil.
  • Add the vegan minced meat.
  • Add all the tree nuts (herbs): kemiri nuts, salambals, laos, cumin, sereh, coriander, garlic powder, salt, sugar and turmeric.
  • Stir the mixture well and let it cook.
  • Cut or break the half block of santer into pieces and add. Melt all the pieces and stir well.
  • Cut a piece of cling film and place it on the counter (about 20x25cm).
  • Place a spoonful of ketan in the middle and press it flat to a rectangular shape (can be done with a piece of damp aluminium foil or with a damp spoon).
  • Place a scoop of the stuffing in the middle lengthwise.
  • First roll one half of the ketan over the filling, then the other side and close the lemper.
  • Close the ends by squeezing the ketan a little inside.
  • Grab the ends and roll the lemper like a toffee until it is a nice roll (you can't see the filling anymore).

Notities

Difficulty rolling? There are some handy instruction videos on YouTube.
Selamat makan!