Een vegan pizza maken, klinkt moeilijker dan het is. Wij zijn al jaren enorme fans van pizza. Toen wij besloten geen kaas meer te eten, moesten we even slikken. Betekent dit dat we geen pizza meer kunnen eten? Welnee! Ook zónder kaas kun je een superlekkere pizza maken. Dus probeer deze smaakvolle pizza zonder kaas! Heb je geen tijd of zin om zelf de bodem te maken? Er zijn zat kant-en-klare bodems te vinden in de supermarkten. Check dan wel altijd even of er geen ei in zit wanneer je plantaardig wilt eten.

Ingediënten vegan pizza

  • 350 gram bloem (type 00)
  • 2 tl instantgist
  • 2 tl zeezout
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2,5 dl water
  • 400 gram gepelde tomaten
  • Basilicum (blaadjes en steeltjes)
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ rode ui, in ringen
  • 1,5 el kappertjes
  • 100 gram champignons, in schijfjes
  • 2 el zwarte olijven zonder pit, in schijfjes
  • 2 el olijfolie
  • 5 artisjokkenharten, door de helft 

 

Bereiding vegan pizza

  1. Maak het pizzadeeg: doe bloem, gist en zout in een keukenmachine. Zet aan en doe er dan water en 2 el olie bij. Blijft je deeg te nat? Doe er dan wat extra bloem bij. Is het juist te droog doe er dan wat extra water bij.
  2. Kneed de bal deeg nog even met je handen en maak er een mooie gladde bal van.
  3. Leg de deegbal met 1 el olijfolie in een kom en dek af met bijvoorbeeld een theedoek. Laat 1 tot 2 uur rusten.
  4. Maak nu de saus: fruit in een klein steelpannetje 2 teentjes fijngehakte knoflook en basilicumsteeltjes en voeg de gepelde tomaten en basilicumblaadjes toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Breng aan de kook.
  5. Zeef de inhoud van de pan in een kom en pers met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk door je zeef.
  6. Doe de inhoud van de kom weer in het steelpannetje en breng aan de kook.
  7. Zet het vuur dan laag en blijf roeren tot je een dikkige saus krijgt.
  8. Pak je pizzadeeg en kneed nog even met de hand.
  9. Maak van het deeg 2 ballen en wikkel er 1 in plastic folie en vries in.
  10. Rol de andere bal lekker dun uit op een met bakpapier bedekte pizzasteen.
  11. Bak ondertussen even de schijfjes champignons.
  12. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  13. Doe 2 el olijfolie in een klein kommetje en roer er 3 fijngehakte teentjes knoflook door.
  14. Smeer het deeg in met je zelfgemaakte pizzasaus, gebruik de bolle kant van je lepel om uit te smeren.
  15. Beleg je pizza met rode ui, champignons, kappertjes, zwarte olijven en artisjokkenharten.
  16. Verdeel het olie-knoflook-mengsel over je pizza.
  17. Bak je pizza zo’n 15 tot 25 minuten lekker krokant.

 

Pizza klaar? Strooi er dan nog een paar basilicumblaadjes overheen. Eet smakelijk! Eet je wel kaas, maak dan ook eens deze een pizza met asperges en kaas.

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.