Vegan sushi — bijna niets lekkerder dan dat. En onze onbetwiste favoriet: maki. Veel mensen denken direct aan rauwe vis, zoals zalm en tonijn. Maar om heerlijk van sushi te genieten van sushi heb je die helemaal niet nodig.

Perfect gekookte rijst is trouwens het allerbelangrijkste. Neem daar écht de tijd voor. Ooit dacht ik slim te zijn door sushirijst in mijn rijstkoker te doen, en kwam er al snel achter dat dat niet echt werkt. Hoewel, je krijgt gewoon gare rijst, dus het werkt op een of andere manier wel, maar het is het toch net niet zeg maar. Gewoon op de oude vertrouwde manier sushirijst koken werkt toch het best.

Als je eenmaal perfecte sushirijst hebt, is de rest, na wat oefening, een fluitje van een cent. Een uitkomst, want sushirestaurants zijn maar duur. En vaak betaal je dan nog eens dezelfde prijs als mensen die wél vis zoals zalm en tonijn eten. Voelt ietwat oneerlijk. Ik bedoel, wat kost komkommer, wortel, paprika bosui en tofu nu. Oké, avocado is dan het duurste ingrediënt voor vegan maki sushi, maar meteen wel het allerlekkerste. Avocadomaki is zonder twijfel onze grote favoriet! Kortom, wij gaan eigenlijk nooit meer naar sushirestaurants. Wij maken onze maki sushi lekker zelf.


Ingrediënten sushirijst voor 4 personen

  • 500 gram sushirijst
  • 600 ml water
  • 4 tl suiker
  • 6 el rijstazijn
  • 2 tl zout
  • 2 el mirin

 

Bereiding sushirijst

  1. Doe de ongekookte rijst in een grote zeef en was deze onder een straal koud water
  2. Doe de gewassen rijst in een (grote) pan en laat zo’n 10 minuten staan
  3. Schenk water bij de rijst, doe het deksel op de pan en zet het vuur hoog
  4. Als het water kookt, laat je deze nog 2 minuten door koken
  5. Zet dan het vuur middelhoog en kook nog eens 5 minuten
  6. Zet het vuur laag en kook 12 minuten
  7. Vuur uit en haal de deksel eraf, leg een schone theedoek over de pan en zet het deksel terug
  8. Laat de rijst zo 15 minuten staan
  9. Verwarm ondertussen rijstazijn, suiker en zout. Roer net zo lang totdat suiker en zout zijn opgelost
  10. Laat de inhoud afkoelen tot kamertemperatuur
  11. Schenk er dan een flinke scheut mirin bij
  12. Schep de rijst in een houten, plastic of glazen kom
  13. Sprenkel je dressing erover en schep de rijst voorzichtig om terwijl je met een waaier wappert.

 vegan sushi maken

Ingrediënten vegan sushi Maki

  • Norivellen
  • Advocado (in repen)
  • Wortel (in dunne reepjes)
  • Paprika (in dunne reepjes)
  • Komkommer (zonder zaadjes, in dunne reepjes)
  • Bosui (in dunne reepjes)
  • Tofu (even bakken in sesamolie, in dunne reepjes)

Vegan sushi Maki rollen

  1. Voordat je begint, is het handig om alles klaar te leggen: een kom rijst, een bamboematje, norivellen, een kommetje water en gesneden vulling
  2. Leg op je bamboematje een norivel met de glimmende kant onder. Deze kant zie je straks aan de buitenkant van je maki sushi
  3. Om te voorkomen dat de sushirijst aan je vingers blijft plakken, dip je je vingers even in het kommetje water
  4. Leg een bal sushirijst op je norivel en verdeel de rijst dan gelijkmatig over het vel. Let op: houd zo’n 2 cm ruimte over aan de bovenkant. Dus de rijst neemt ongeveer ¾ van het norivel in beslag
  5. In het midden van je plak sushirijst maak je een strook van je gewenste vulling. Omdat wij fan zijn van avocado kun je niet genoeg avocado gebruiken. Eigenlijk zijn alleen avocadomaki’s genoeg, maar ja, voor het oog wil je ook wat variatie — zeker als je eters over de vloer krijgt.
  6. Nu komt het moeilijkste gedeelte, althans, vind ik: het ‘rollen’. Eigenlijk rol je maki niet echt. Je houdt de onderkant vast met je duimen, legt je wijsvinger op de vulling en draait het geval in één beweging om
  7. Over de hele lengte druk je de makirol goed aan (niet té stevig)
  8. Als het goed is, heb je nog een kleine strook norivel over. Dip de puntjes van je wijs- en middelvinger in het kommetje water en laat ze langs de overgebleven strook glijden en plak de makirol vervolgens dicht
  9. Leg de rol op een schaal of bord en begin aan je volgende rol
  10. Heb je alle sushirijst gebruikt? Dan kun je stukjes snijden. Zorg er dan voor dat je een superscherp mes gebruikt.

Het ‘rollen’ zal in het begin wel geklungel zijn. Bij mij was dat in elk geval wél zo. Geeft niks, gewoon doorgaan. Het is wat cliché, maar oefening baart kunst. Zelf vegan sushi maken, kost wat tijd, maar die is het dubbel en dwars waard. Sushi is gewoon superlekker!

Geen zin in sushi? Denk dan eens aan Indische vegan pasteitjes of juist een lekkere curry!

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.