vegan sushi

Vegan sushi maken

Vegan sushi, dat is echt een lekkernij voor mij! Helaas is het wel altijd duur, waardoor ik het praktisch nooit eet. Vandaar dat ik mij eraan gewaagd heb om zelf vegan sushi te maken! Het is niet moeilijk, het enige waar je even goed moet opletten is het maken van de sushirijst, maar oefenen baart kunst.

Een van mijn favorieten is toch wel de meest bekende variant: de maki. Sushi staat erom bekend dat het natuurlijk mét vis is. Maar wist je dat je dat helemaal niet nodig hebt om die lekkere rollen te maken? Met ingrediënten zoals rettich, avocado, bosui, wortel, komkommer, tofu, bietjes en ga zo maar door maak je de smakelijkste vegan sushi. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt er een rol mee draaien.

Geschiedenis Sushi

Wist je dat sushi oorspronkelijk een manier was om gevangen vis langer houdbaar te maken? De Japanners bedachten later dat het ook lekker was om misschien de rijst erbij te gaan eten. En voilà, de eerste sushi was geboren. Toen natuurlijk nog met vis, maar het is dus ook prima vegan te maken!

Vegan sushi maken

Het belangrijkste ingrediënt is de rijst. Zorg ervoor dat je daar tijd en aandacht aan besteedt, want dat maakt het verschil in je maki. In het recept staat uitgebreid wat de stappen zijn om te zorgen dat je de perfecte rijst maakt. Het beste is om de rijst echt goed schoon te wassen. Dus herhaal gerust het afspoelen een paar keer (max 5x).

Het ‘rollen’ zal in het begin wel geklungel zijn. Bij mij was dat in elk geval wél zo. Geeft niks, gewoon doorgaan. Het is wat cliché, maar oefening baart kunst. Zelf vegan sushi maken, kost wat tijd, maar die is het dubbel en dwars waard. Sushi is gewoon superlekker! En uiteindelijk veel goedkoper en leuker dan kopen of bestellen.


Geen zin in sushi? Denk dan eens vegan pasteitjes of een lekkere curry!

Ben je in Barcelona? Ga dan eens vegan sushi eten bij Roots & Rolls, mijn favoriete restaurant voor vegan sushi.

vegan sushi

Vegan Sushi maken

Het maken van vegan sushi is helemaal niet zo moeilijk als je denkt!

Ingrediënten

Sushirijst

  • 500 g Sushirijst
  • 600 ml Water
  • 4 tl Suiker
  • 6 el rijstazijn
  • 2 tl zout
  • 2 el mirin

Vegan Sushi Maki

  • Norivellen
  • 2 Advocado in repen
  • 1 Wortel in dunne reepjes
  • 1 Paprika in dunne reepjes
  • 1 Komkommer zonder zaadjes, in dunne reepjes
  • 1 Bosui in dunne reepjes
  • 1 blok Tofu even bakken in sesamolie, in dunne reepjes

Bereiding

Sushirijst

  • Doe de ongekookte rijst in een grote zeef en was deze onder een straal koud waterDoe de gewassen rijst in een (grote) pan en laat zo’n 10 minuten staan
  • Schenk water bij de rijst, doe het deksel op de pan en zet het vuur hoogAls het water kookt, laat je deze nog 2 minuten door koken
  • Zet dan het vuur middelhoog en kook nog eens 5 minuten
  • Zet het vuur laag en kook 12 minutenVuur uit en haal de deksel eraf, leg een schone theedoek over de pan en zet het deksel terug
  • Laat de rijst zo 15 minuten staanVerwarm ondertussen rijstazijn, suiker en zout. Roer net zo lang totdat suiker en zout zijn opgelost
  • Laat de inhoud afkoelen tot kamertemperatuur
  • Schenk er dan een flinke scheut mirin bij
  • Schep de rijst in een houten, plastic of glazen kom
  • Sprenkel je dressing erover en schep de rijst voorzichtig om terwijl je met een waaier wappert.

Vegan sushi Maki

  • Voordat je begint, is het handig om alles klaar te leggen: een kom rijst, een bamboematje, norivellen, een kommetje water en gesneden vulling
  • Leg op je bamboematje een norivel met de glimmende kant onder. Deze kant zie je straks aan de buitenkant van je maki sushi.
  • Om te voorkomen dat de sushirijst aan je vingers blijft plakken, dip je je vingers even in het kommetje water.
  • Leg een bal sushirijst op je norivel en verdeel de rijst dan gelijkmatig over het vel. Let op: houd zo’n 2 cm ruimte over aan de bovenkant. Dus de rijst neemt ongeveer ¾ van het norivel in beslag.
  • In het midden van je plak sushirijst maak je een strook van je gewenste vulling. Omdat wij fan zijn van avocado kun je niet genoeg avocado gebruiken. Eigenlijk zijn alleen avocadomaki’s genoeg, maar ja, voor het oog wil je ook wat variatie — zeker als je eters over de vloer krijgt.
  • Nu komt het moeilijkste gedeelte, althans, vind ik: het ‘rollen’. Eigenlijk rol je maki niet echt. Je houdt de onderkant vast met je duimen, legt je wijsvinger op de vulling en draait het geval in één beweging om.
  • Over de hele lengte druk je de makirol goed aan (niet té stevig).
  • Als het goed is, heb je nog een kleine strook norivel over. Dip de puntjes van je wijs- en middelvinger in het kommetje water en laat ze langs de overgebleven strook glijden en plak de makirol vervolgens dicht.
  • Leg de rol op een schaal of bord en begin aan je volgende rol.
  • Heb je alle sushirijst gebruikt? Dan kun je stukjes snijden. Zorg er dan voor dat je een superscherp mes gebruikt. Anders blijft het plakken.