Ik zocht een recept om zelf falafel te maken en ik kwam uit bij De Groene Meisjes. De blog van Merel en Jamie over groen eten en leven. Na onze reis in Iran, proefden we échte falafel. En wilden we dus zelf falafel gaan maken. Vroeger kocht ik in de supermarkt altijd een fles kant-en-klare knoflooksaus. Maar zelf even vegan knoflooksaus maken is net zo makkelijk en misschien wel veel lekkerder.

Ingrediënten voor 2 personen falafel

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 handje verse peterselie
  • 1 wortel
  • 1 citroen
  • 2 el boekweitmeel
  • 1 tl geplette korianderzaadjes
  • 1 tl komijnpoeder
  • Peper

Hoe maak je de falafel?

  1. Verwarm oven voor op 180 graden.
  2. Maal kikkererwten, ui, knoflook en wortel fijn (raspen) en doe alles in een kom.
  3. Hak peterselie fijn en voeg toe aan de kom.
  4. Snij een citroen door midden en knijp uit boven de kom. Doe hetzelfde met de andere citroenhelft.
  5. Voeg boekweitmeel, geplette korianderzaadjes, komijnpoeder en peper toe.
  6. Kneed de inhoud van de kom totdat je deeg krijgt. Plakt het deeg? Doe er dan een extra eetlepel meel bij.
  7. Kneed kleine balletjes en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
  8. Druk de balletjes voorzichtig met een lepel wat platter.
  9. Laat de falafel 15 minuten in de oven bakken. Draai ze dan om en laat ze nog eens 15 minuten in de oven.

falafel-recept

Ingrediënten vegan homemade knoflooksaus

  • 3 flinke eetlepels plantaardige mayonaise
  • 1 el soja- of amandelyoghurt
  • Handje fijngehakte bieslook
  • 1 tl agavesiroop
  • 4 teentjes knoflook

Hoe maak je het de knoflooksaus voor bij de falafel?

  1. Doe 3 flinke eetlepels plantaardige mayonaise in een kom.
  2. Roer er een eetlepel sojayoghurt doorheen.
  3. Hak bieslook fijn en doe er een handje van in de kom.
  4. Pers 4 teentjes knoflook fijn en doe deze ook in de kom.
  5. Doe er een theelepeltje agavesiroop doorheen.
  6. Roer alles goed door elkaar.

Lekker op een pitabroodje met ijsbergsla, tomaat en komkommer. Koop je kant-en-klare pitabroodjes in de supermarkt? Doe dat dan het liefst bij een biologische supermarkt. In die broodjes zitten vaak geen toegevoegde suikers. Wel even de ingrediëntenlijst goed controleren natuurlijk 🙂

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.