Toen wij dit boek zagen, waren we direct enthousiast. Vlees noch Vis ziet er prachtig uit, en bij het doorbladeren zagen we allerlei lekkere gerechten die we uit wilden proberen. Liefst direct! Toch is ons enthousiasme voor dit vegetarische kookboek wat bekoeld.

Op Instagram stuitten we heel toevallig op een foto van Estée Strooker die lachend een mes steekt in een gebraden varken. “Dit alles vierden wij met dit heerlijke varken Jaapie dat is opgegroeid op de Horsterhof en alle resten van de boerderij heeft gegeten,” schrijft Estée Strooker onder haar foto. “Vandaag hebben wij van hem genoten!”

Lachend mes in gebraden varken

Wacht even. Zien wij dat goed? Ligt hier voor ons een vegetarisch kookboek Vlees noch Vis en snijdt de schrijver een poot af van een gebraden varken? Lachend? Dan zien wij een andere foto van kennelijk hetzelfde varken. Estée Strooker schrijft daarbij: “Wij kopen ons stukje vlees het liefst voorverpakt in de supermarkt en durven onze ogen hier niet voor te openen. Ik wil weten wat ik eet, het zelf uit elkaar halen en weten dat het eerlijk en goed is. Van beest naar bord!”

vlees-noch-vis-instagram.jpg

“Van beest naar bord”

Hoewel Estée Strooker gelijk heeft dat veel mensen hun vlees liever voorverpakt in de supermarkt kopen, en daarbij hun ogen niet durven te openen, is het beeld van Estée Strooker die lachend een poot van een geroosterd varken afsnijdt opmerkelijk. Haar woordkeuze (“Van beest naar bord”) getuigt ook niet echt van respect. In onze ogen is een varken geen beest, maar een dier.

Gebrand op ons netvlies

Het beeld van Estée Strooker die lachend een mes in een gebraden varken zet, daar hebben we toch wel wat moeite mee. Gebrand op ons netvlies. Normaal gesproken zouden we de keuken induiken en vol enthousiasme recepten testen. Maar dat kunnen we niet zonder steeds de schrijver te zien die lachend (!) een mes in een geroosterd varken zet. Je hoeft helemaal geen vegetariër te zijn om een vegetarisch kookboek te schrijven, maar het beeld dat Estée Strooker (als niet-vegetariër) op Instagram heeft neergezet is zó in contrast met haar vegetarische kookboek, dat we die twee uitersten niet met elkaar kunnen rijmen. 

Normaal zouden we dus de keuken induiken en een paar recepten testen, maar door het beeld van een geroosterd varken en een Estée Strooker die daar lachend een mes instak, verging bij ons de eetlust.

Eindconclusie Vlees noch vis

Bij dit kookboek krijgen we het gevoel dat er een vegetarisch kookboek moest komen omdat het zo hip is. Vlees noch Vis zouden wij niet kopen. Er zijn zat andere oprechte vegetarische kookboeken met heerlijke vegetarische gerechten. Zoals: The Green Kitchen Travels, Easy Curry Vegetarisch en Vegan Delight

Vlees noch Vis
Estée Strooker
24Kitchen
€ 19,99

Vlees noch Vis | Estée Strooker
Pluspunten
  • Fotografie
  • Verschillende invalshoeken
Minpunten
  • Authenticiteit (varken Instagram)
1.0Totale score

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.