Toen ik nog bij mijn ouders woonde aten we heel vaak zelfgemaakte tomatensoep. Verrukkelijk vond ik dat! Ondanks dat ik weet dat homemade tomatensoep veel lekkerder is, haalde ik nog weleens een kant-en-klaar pakje uit de supermarkt. Sander kijkt mij altijd met grote ogen aan en vraagt waarom ik dat in hemelsnaam doe. Gemak, snelheid en stiekem best oké zei ik dan. Sander geloofde zijn oren niet, dus daarom ging hij direct een échte huisgemaakte tomatensoep maken.

Nooit meer pakjes tomatensoep

En ja, hij heeft gelijk. Nu koop ik nooit meer pakjes. Gewoon veel maken en invriezen. Heb ik toch nog mijn gemak. Nu nog een grote vriezer Sander 😊. Het ‘geheime’ ingrediënt voor een lekkere tomatensoep is toch wel de bleekselderij. Dit geeft de tomatensoep net even wat meer body en diepere smaak. Wij vinden de grove structuur superlekker, maar je kunt deze soep ook glad maken door hem te zeven.

Ingrediënten verse huisgemaakte tomatensoep

  • 1 kilo tomaten (roma of gewoon), ontveld
  • 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 stengels bleekselderij in dunne ringen
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • handje basilicumblaadjes, in reepjes
  • 1 laurierblaadje
  • Zout
  • Peper

verse-huisgemaakte-tomatensoep-ingredienten

Handig om te hebben
– 2 literpan
– Staafmixer of blender

Bereiding verse huisgemaakte tomatensoep

  1. Kook water en kerf een kruisje in alle tomaten. Doe de tomaten in een grote kom en voeg dan het kokende water toe. Laat even staan zodat de velletjes loskomen van de tomaten.
  2. Na ongeveer 10-15 minuten ontvel je de tomaten. Snijd ze vervolgens in grove stukken.
  3. Versnipper de ui, snijd de bleekselderij in dunne halve ringen en pers de knoflook fijn. Maak de groentebouillon en snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
  4. Pak een grote soeppan (waar minimaal 2 liter in kan) en fruit de ui zodat ie lekker gaat geuren. Voeg dan de knoflook en bleekselderij toe. Bak even samen en na ongeveer 1-2 minuten doe je daar ook nog de tomatenpuree bij.
  5. Nu de groentes gemengd zijn, schep je de ontvelde tomaten erbij. Even goed mengen met de groentes. Nu schenk je de groentebouillon erin en voeg het laurierblaadje toe. Breng het aan de kook.
  6. Wanneer het kookt, voeg je zout en peper naar smaak toe. Dan de basilicumblaadjes erbij. Het laurierblaadje haal je er nu uit.
  7. Pureer het mengsel totdat het helemaal vloeibaar is. Omdat er hele tomaten inzitten, is de soep wat steviger. Wil je graag een gladde soep? Haal dan de gepureerde soep nog door een zeef. En druk dan alles goed aan met een lepel zodat je geen vocht verliest.
    Lekker met Italiaans brood!

Over de auteur

Oprichter van De Reizende Vegetariër. Danique is al sinds 2007 gek op de wereld en al haar schoonheden. Grijpt ieder moment aan om haar backpack weer gereed te maken voor een volgende trip. Deed dit al naar 35+ landen. All time favorite thing? Haar paspoort natuurlijk. Heeft respect voor dieren en de natuur. Daarom ze eet vegan. Tijdens het reizen en thuis.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Karen

    Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

    Alvast dank vor de inspiratie !

    groetjes

    Karen

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.