In 2010 ging ik naar Cuba. Ik had toen nét besloten om geen vlees meer te eten. Vis at ik nog wel. Tijdens mijn reis ontmoette ik een Israëlisch meisje dat vlees noch vis at. Ik was zo onder de indruk dat ze in Cuba ook al geen vis at, dat ik de laatste drie dagen besloot om ook vis links te laten liggen. In Cuba heb ik veel, héél veel, zwarte bonen gegeten. Bij een kraampje (supermarkten hebben ze daar niet) kocht ik een keer een zak gedroogde zwarte bonen (frijol negro queretaro). Leuk om een keer in Nederland te maken, dacht ik. In de praktijk lagen de zwarte bonen jaren in mijn voorraadkast ik móést er dus iets mee doen. En weggooien is zonde. Ik probeerde gewoon eens wat uit en tot mijn verbazing is dit probeersel waanzinnig lekker. Ik kan niet wachten tot ik dit weer eens ga maken. Heerlijk met wat witte rijst. Smullen!

Voor dit recept moet je de bonen een nacht van te voren laten weken. Wil je direct aan de slag? Gebruik dan ready to use (biologische) zwarte bonen uit blik of nog beter een glazen pot. Let dan wel goed op dat je ze niet te lang kookt. Maar….met gedroogde zwarte bonen is wel écht het lekkerst :). 

Ingrediënten zwarte bonen

  • 400 gram gedroogde zwarte bonen 
  • 1 ui, versnipperd
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 120 ml olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Scheut appelcider

zwarte-bonen-uit-cuba-ingredienten

 

 

Handig om te hebben

  • braadpan of pan met dikke bodem

Bereiding zwarte bonen

  1. Laat de bonen een nacht lang weken.
  2. Spoel de bonen af en zet ze in een laag water in een stoofpan.
  3. Voeg ui, paprika, tomaat en knoflook toe.
  4. Giet de olijfolie erbij.
  5. Doe er 2tl zout bij en flink wat versgemalen zwarte peper.
  6. Leg de laurierblaadjes erin.
  7. Roer alles goed door en breng aan de kook op middelhoog vuur.
  8. Gekookt? Zet het vuur laag en laat net zo lang pruttelen tot de zwarte bonen lekker zacht zijn. Dit kan een tijdje duren (zeker 2 uur soms!), dus proef gewoon tussendoor. 
  9. Bijna klaar? Doe er dan een flinke scheut appelcider bij, roer goed door en laat nog eens 10 minuten pruttelen. Lekker met een frisse salade erbij van tomaten, komkommer en sla.

Disfruta! Vind je zwarte bonen niet zo lekker? Maar heb wel zin in een gerecht met bonen? Probeer dan eens dit Iraanse recept met Mungbonen. Of wat dacht je van vegan burger met bonen, wraps met bonen ? Trouwens ook in Colombia eten ze heel veel bonen!

Over de auteur

Sander Ruijsbroek

Mede-oprichter van De Reizende Vegetariër. Als kleine man ging hij al de wijde wereld in. Praktisch nooit vierde hij oud & nieuw in Nederland. Inmiddels fan van de Spaanse taal en liefde voor reizen. Vrijheid en nieuwe dingen ontdekken. Na het lezen van boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer werd hij vegetariër. En inmiddels is hij vegan en eet hij 100% plantaardig. Sander is gek op koken en deelt graag zijn veganistische recepten op De Reizende Vegetariër.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.