Reizen in China als vegetariër onmogelijk?

Reizen in China als vegetariër onmogelijk? Van kippenklauw tot gefrituurde sprinkhaan.

Geschreven door Lisanne Sas

Eten in China als vegetariër is soms letterlijk een uitdaging. Heb je lef? Ga je gang! Kippenklauwen zitten overal in verwerkt: in een soep met groente of in een zoetzuur sausje als snack bij je biertje. In de provincie Yunnan zijn wilde honingbijen dé delicatesse. Lokale boeren, niet zonder risico, gaan ’s nachts op pad om hele nesten te vangen en door de zoete smaak (gefrituurd) zijn ze er dol op. En dan heb je overal in China nog de eenden-embryo’s (hoe meer ze kraken, hoe beter) en veel gekheid op een stokje: van sprinkhanen en zeesterren tot schorpioenen en duizendpoten. Tsja … hoe overleef je dan een reis door China als vegetariër? Is het onmogelijk en wordt het honger leiden? Reiziger Lisanne, natuurlijk vegetariër deelt haar avontuur in China.

Eten is China is niet zoals de Chinees om de hoek

Laten we gelijk één ding voorop stellen. Eten in China kun je niet vergelijken met de Chinees hier om de hoek. Foe Yong Hai en Babi Pangang? Ik denk dat de Chinezen hard moeten lachen om het feit hoe wij het hier klaarmaken. Denk ik aan de Chinees om de hoek, dan denk ik aan vette sauzen, veel rijst en weinig verse ingrediënten. Denk ik aan eten in China, dan denk ik aan verse producten, veel groente, veel smaak, ‘shared-dinners’ én echt smullen. Elke avond weer.

Maarja, ik eet geen vlees … echt niet!

Eigenlijk als kind protesteerde ik al als mijn ouders een stukje vlees op mijn bord hadden gelegd. En toen ik hoorde dat er vis zat in vissticks, weigerde ik ze nog aan te raken. Nee, mijn ouders houden echt van een stukje vlees – maar ik schaal mijzelf onder de categorie ‘geboren vegetariër’. Maar dat moet geen belemmering zijn om te reizen, toch?

Ok, laten we starten met stap één als je vertrekt naar China:
我是一个素食者,我不吃任何肉类食物,谢谢
Oftewel: Ik ben vegetariër, ik eet geen vlees en ook geen vis. Dankjewel!

Print hem uit en houd hem altijd op zak. Het was mijn bijbel op reis. Met dit briefje in mijn portemonnee heb ik mij gered. Misschien anders ook, maar dit maakte het wel erg makkelijk. Want ik houd van eetplekken waar de lokale bevolking ook komt. De toeristische restaurants vermijd ik liever. Echt duiken in de lokale cultuur dus.

vegetarier-chin1

Vaak is er dan een menukaart in het Engels, maar soms ook niet. En hoe weet je dan zeker dat er echt geen vlees en vis in zit? Want mij laten verrassen door iets spannends kan ik best, maar ik eet het niet als er vlees of vis in zit. Dus tadaa: juist, daar kwam mijn briefje weer. Natuurlijk kom je soms in een situatie dat de desbetreffende kok analfabeet is, en dat de hele familie erbij wordt gehaald om het briefje te lezen en te snappen wat je nu bedoelt. Maar zo’n situatie vind ik dan ook weer prachtig.

En wat eet je dan in china als vegetariër?

Bereid je erop voor dat je elke avond gaat smullen. De Chinese keuken is enorm veelzijdig. China is een enorm land, dus elk volk en elke regio heeft zijn eigen keuken. Chinezen hechten veel waarde aan de juiste smaak en hoe het gepresenteerd wordt. Eten in China is ook eten delen. Een eigen maaltijd bestel je niet. Je kiest van de menukaart rijst/ noodles en wat gerechtjes. Je tafel staat vol en samen met je reisgenoot smul je alles op. Met stokjes natuurlijk. En keuzes voor vegetariërs genoeg: zo vind je vaak gerechten met aubergine, broccoli, paddenstoelen, paprika, Chinese kool op de kaart, met een lekker (maar niet te vettig) sausje. Tofu (in allerlei vormen), sojabonen en eieren zijn er volop en soms kom je een gerecht met pinda’s erin verwerkt tegen.

vegetarier-china

Tips voor china als vegetariër

Print mijn vertaling (vertaald door een Chinese kennis) en houd hem altijd op zak. Je weet maar nooit wanneer je hem nodig hebt, maar ik heb hem zelf aardig vaak gebruikt.

Tibetaanse keuken

Bepaalde bevolkingsgroepen in Tibet eten geen vlees en inmiddels zijn veel Tibetanen naar China geëmigreerd. Zoek dus in je Lonely Planet naar vegetarische Tibetaanse restaurantjes. Ze maken de lekkerste dingen klaar en vaak is het een volwaardige vegetarische maaltijd (met tofu, bonen, etc). Los van het feit dat Tibetanen over het algemeen super lieve mensen zijn en ik er graag at.

Yangshuo

Ga je naar Yangshuo: zoek naar Pure Lotus Vegetarian Restaurant (duimend dat dit plekje nog bestaat!). Ik heb hier zelf elke avond gegeten tijdens mijn verblijf in Yangshuo, omdat het zo goed beviel.

china-tibet

In Chengdu heb je Jinli Street. De plek om streetfood te proeven. Je hebt er allerlei kraampjes met ook de raarste dingen. Visballen, hotpot met kippenpoten … ik sloeg het over. Maar je kunt wel heel makkelijk langs de kraampjes lopen (met je briefje) en met eigen ogen beoordelen wat jij wilt proeven (voor weinig). Lekker happen dus.

Ben jij ook naar China geweest? Ik ben erg benieuwd hoe jij het hebt ervaren als vegetariër. Heb je goede aanvullende tips, laat het ons hieronder weten!

En ben je geïnspireerd door de Aziatische keuken? Kijk eens bij alle Aziatische recepten >>

 Of probeer de Chinese zoetzure kip, helemaal vegan!

Lisanne Sas is een reizende vegetariër en was toen ze deze blog schreef werkzaam voor China online (onderdeel van Riksja Travel). Blog is niet gesponsord.

Lisanne-sas