Tibet-potala

De vier (letterlijke) hoogtepunten van Tibet

Hoog in de Himalaya ligt het vredelievende Tibet, het dak van de wereld. Dit is niet zomaar een reis en weinig reizigers zijn je voorgegaan. Tibet is een reis naar religieuze kloosters, een spectaculaire natuur, het Potala Paleis (waar de Dalai Lama voorheen verbleef) en natuurlijk een reis naar the mother of earth: dé Mount Everest. Lisanne maakte deze unieke reis en deelt haar top vier met ons.

Geschreven door Lisanne Sas

Belangrijk om te weten:

De meeste reizigers reizen meteen vanuit Kathmandu (1.350 meter) of Chengdu (500 meter) naar Lhasa (3.650 meter), je stijgt dus in een korte tijd enorm in hoogte. De helft van de reizigers heeft (in een lichte vorm) last van de hoogte: hoofdpijn, verlies van eetlust en/ of moeheid. Het is daarom belangrijk om de eerste dagen rustig aan te doen, eigenlijk niets te plannen en te acclimatiseren. Ga pas de tweede dag in Lhasa echt iets ondernemen. Eerst drie nachten in Lhasa blijven is geen gek idee, zo wen je even aan de hoogte voordat je verder gaat stijgen. Drink geen alcohol tijdens je reis, maar drink wel drie tot vijf liter water per dag. Klinkt veel? Je zult merken dat je die liters zo weg drinkt.

tibet als vegetarier

#1        Start in Lhasa (hoogte 3.650 meter)

Start je reis in één van de meest religieuze steden ter wereld: Lhasa. De Jokhang Tempel is het spirituele hart van Tibet en de Tibetanen. Pelgrims uit het hele land, en daarbuiten, komen te voet naar de tempel. Ze leggen honderden kilometers af, knielend en uitstrekkend. Rondom de Jokhang ligt Barkhor; een soort van bazaar met winkeltjes, maar voor de pelgrims een heilig circuit waar zij rondom de Jokhang biddend lopen.

Een ander hoogtepunt en niet te missen is het Potala Paleis, een enorm complex dat pronkt op een heuvel en van verre al te bewonderen is. Voorheen was het de verblijfplaats van de Dalai Lama, maar sinds hij in ballingschap in India leeft is het open voor toeristen. Kaartjes moet je van te voren reserveren bij je gids, anders kom je er niet in. Het Sera Monastery ligt net buiten Lhasa, waar Tibetaanse monniken in wording in leer zijn. Zorg dat je hier om half vier in de middag bent, want dan ben je getuige van de ‘afternoon debating session’. Klappend zie je monniken in groepjes en dit is een ritueel die je nergens anders ter wereld ziet.

#2        Bergmeer Yamdrok Tso (hoogte pas 4.795 meter) en Gyantse (hoogte 3.980 meter)

De rit van Lhasa naar Gyantse is al bijzonder en is ook je eerste kennismaking met de spectaculaire natuur van Tibet. Je ziet kloosters tegen glooiende berghellingen, nomaden die met yaks rondtrekken en je passeert het azuurblauwe Yamdrok-Tso. Een enorm hooggelegen meer, wat ook één van de vier heilige meren van Tibet is. Gyantse was vroeger een belangrijk handelspost op de route tussen India, Bhutan, Tibet en China. In het oude deel van de stad heb je de Pelkor Chobe-klooster en de Kumbum Stupa, dat laatste staat bekend om de 100.000 Boeddhabeelden.


#3        Hike naar Mount Everest Base Camp (5.200 meter)

Een ander enorm, eigenlijk letterlijk hoogtepunt, van Tibet is natuurlijk de Mount Everest. In het Tibetaans heet hij de ‘Qomolangma’ en is met 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Een pittige optie is, want je bent op grote hoogte, om te wandelen naar het Everest Base Camp (en dus niet de pendelbus te pakken). Het is een hike van ongeveer 2 uur (en weer terug), maar zo ervaar je even wat de klimmers ook ervaren die naar de top gaan. Verder dan de Mount Everest Base Camp mag je overigens niet komen, maar vanaf hier heb je wel een geweldig uitzicht over de machtige berg! Ik zelf kreeg kippenvel bij het zien van deze enorme reus.

#4        Shigatse (hoogte 3.650 meter)

Met zo’n veertig duizend inwoners is Shigatse de tweede grootste stad van Tibet. Hier vind je het belangrijkste klooster van de Gelukpa-orde en waar nog steeds zo’n 600 Tibetaanse monniken wonen. Je kunt hier uren dwalen van ruimte naar ruimte, maar sla ook niet de berg over waar het klooster tegen aan gebouwd is. Je loopt de kora, het pelgrimspad met wapperende gebedsvlaggetjes en -molens waar de pelgrims mantra’s mompelen en de molens in beweging houden.


Hoe reizen?

Heb je geen Chinese nationaliteit, dan is het niet mogelijk om te backpacken in Tibet. Je bent verplicht om onder begeleiding van een gids en chauffeur te reizen en alles van te voren te boeken. Je zult onderweg ook merken dat je regelmatig checkpoints passeert en je permits moet laten zien. Deze permits moet je ook voor je reis in orde hebben.

Meer Tibet >

Wil je weten hoe het vegetarische eten is in Tibet? En hoe je in het Tibetaans kunt laten weten dat je liever geen vlees of vis eet? Check dan de andere blog van Lisanne over Tibet. Wil je liever georganiseerd op reis? Check dan eens

Meer inspiratie nodig? Kijk ook eens naar Mongolië, Kazachstan of China >

Lisanne was tijdens het schrijven van de blog werkzaam bij Riksja Travel, hier kun je ook met bouwstenen je eigen individuele Tibet reis samenstellen.  Check deze site .


Lisanne is dol op reizen, maar wil ook laten zien dat als je als vegetariër ook prima de wereld kan zien. Oké, soms is het even zoeken of kom je in verwarrende situaties terecht, maar dat is ook het mooie van reizen toch? Ze deelt graag haar tips en ervaringen. Verder is ze enorme fan van haar backpack. ‘Als ik hem alleen al zie, heb ik hem al zin om in te pakken en op reis te gaan …”.

p.s. deze blog is niet gesponsord.