Georgië? Succes met vega(n) eten zeiden de mensen die überhaupt niet van Georgië hadden gehoord. Het land heeft net zoals Kazachstan een vleeseetcultuur. Maar gelukkig vertelde een Georgische huisgenoot van vrienden in Rome dat er best wat mogelijkheden zijn om veel groenten te eten. En ze had gelukkig gelijk. De barbecue is erg populair, maar de Georgiërs leggen er niet alleen vlees op. Ook veel groenten worden op de grill gelegd en deze zijn écht heel erg lekker. Wanneer je daar niet zo van houdt, zijn er nog gerechten zoals Adjapsandali Ragu en Pahkli en probeer ook zeker Puri. Puri is het typische brood van Georgië en is bijna overal te krijgen. Prijs varieert van 0,80 tot 1 lari. Een veelvoorkomend gerecht op de kaart is Lobio in clay pot. We zijn er niet helemaal over uit of dit 100% vegan is, maar lekker is het wel. Lobio betekent bonen.

Ben je vegetariër? Probeer dan ook zeker de Khachapuri, dat is brood gevuld met kaas. Onze vrienden uit Berlijn die vegetarisch eten, vonden het erg lekker!

In Tbilisi kun je over het algemeen prima vegetarisch of vegan eten. Hieronder de plekken waar je zeker even moet gaan kijken:

#1 Leila Café

Midden in het centrum zit dit gezellige restaurantje. Ze noemen zichzelf Vegetarian Cafe maar ze hebben ook vis op het menu. Gelukkig voeren de vega(n) opties de boventoon. Het ziet er supergezellig uit. Hier wil je gewoon even zitten, al is het maar voor een kopje koffie. Eten is goed. Wel prijzig, maar de service, keuze én inrichting zijn top!

Wat aten we hier? Lobio Katheki region, iets met bonen in een sausje met een lichte anijssmaak met gepekelde groenten en brood. Lekker maar voor grote eters niet geschikt als hoofdgerecht. Daarnaast krijg je bij de falafel 4 ballen op een frisse tabouleh. En met een sinaasappel schijfje om erover te uit te knijpen. Onze Duitse vrienden namen een aubergine-en courgettestoofpotje met granaatappelsaus. Wat een lekkere combi was dat! Zeker een aanrader. En, ook vegan :).

Adres: 18 Ioane Shavteli Street, Tbilisi

#2 Hummusbar

Wat een fijn en leuk restaurant is dit zeg! De eigenaar Shalva is een Georgiër die 43 jaar in Israël heeft gewoond. Hij kwam daar in aanraking met vegan eten. Toen hij terugkwam in Georgië wilde hij daarom een restaurant openen, gebaseerd op vegetarisch en vegan eten. We aten hier met z’n vieren voor ongeveer 88 lari waarbij we bier, veel hummus, verse pitabroodjes en nog veel meer aten. Het restaurant zit een beetje verstopt in een hofje. Typisch zoals overal in Tbilisi. Lees onze uitgebreide review over dit restaurant.

Adres: Kostavas k. 3, Tbilisi

3# Asian Cuisine


Dit is dé plek voor de budgetreiziger. Goed vegetarisch eten (vegan was wat minder) voor bijna niks. Omdat we met twee vrienden reisden die vegetarisch aten, weten we dat dit minirestaurantje kwalitatief eten biedt voor weinig. Daar houden we van toch? Eet je vegan, dan is de keuze wat minder.

Sander en ik aten de Thai fried rice en een vegetable curry. In beide gerechten was er niet zoveel groenten te vinden helaas. Mijn curry was gelukkig wel goed op smaak. En goed te eten samen met naan of rijst. Als vegetariër heb je meer keuze. Zo hebben ze lekkere paneer masalas!

Alles is hier goedkoop. Een curry kost ongeveer 8 lari. En de fried rice 5 lari. Water 2 lari. Per naan betaal je 1 lari. Stel je niet te veel voor van deze plek qua inrichting. Alles is binnen en er is niet veel daglicht, maar door de lichte inrichting prima te doen. Zeker wanneer je niet te veel wilt uitgeven. Voor 10-15 lari (nog geen 5 euro) kun je prima eten.

Adres: 41 Vertskhli Street, Tbilisi

#4 Kiwi Café


Heb je ooit gehoord over een vegan restaurant in Tbilisi waar worsten tegenaan zijn gegooid? Nu wel…dit café kwam in het nieuws toen aantal mensen hadden bedacht dat een vegan café totaal niet thuishoort in Tbilisi. Gelukkig zijn ze gebleven en serveren ze uitsluitend vegan eten. Het eten is niet heel bijzonder. Ik had een boekweitgerecht dat niet veel smaak had en ook de smoothie was raar van smaak. Sander had meer geluk. Hij nam de falafel en die was écht heel lekker. Inrichting is prima, maar niet heel bijzonder.

Adres: 6 Ivane Machabeli St, Tbilisi

5# Ezo Bar/Yard


Tijdens het rondlopen in Tbilisi zagen we ineens een leuke binnentuin die ons deed denken aan de sfeer in Berlijn. Fijne vibe en redelijk wat vegetarische opties. Vegan wat minder, maar verhongeren zul je niet. Veel biologische en organic opties, ze hebben zelfs een eigen moestuin buiten de stad. De tomaten, aardappels en vele andere groeten komen uit Svanetië, een mooi berggebied in Georgië. En dat is niet het enige wat Ezo bijzonder maakt. De sfeer. Alleen daarvoor moet je hier gewoon heen! Al neem je maar één biertje of homemade limonade…hier zit je niet in de toeristenbrij vlakbij Freedom Square. Enige minpuntje voor ons was de barbecue die ook aanstond. Bestel hier de Pkhali (spreek je uit als pagchalie) met brood als appetizer met een biertje.

Adres: 16 Geronti Kikodze St, Tbilisi 0105

#6 Out Bar


Waar beetje rondlopen wel niet goed voor is. Out Bar is net open en heeft een leuk dakterras. De bediening is heel vriendelijk. Dit was onze eerste kennismaking met de ‘hippere’ bars in Tbilisi. Het zit wel beetje in een uithoek, dus er speciaal voor omlopen zouden we niet doen. Maar zit je in de buurt van metrostation Rustaveli dan is het een leuk barretje voor een koffie of -later op de dag- een cocktail. Wij aten hier tomaten en komkommersalade die erg goed was, frietjes (mmjummie) een green salad. Die was veel te zout, maar ik voeg eigenlijk nooit zout toe aan mijn eten dus misschien vind ik dingen al snel zout.
Adres: 27 Shanidze street, Tbilisi

 

Lees meer over Georgië

>Alle highlights van Georgië op een rijtje
>Ontdek Mestia, hét gebied voor natuurliefhebbers
Tbilisi dé verborgen parel

Over de auteur

Danique Aaftink

Oprichter van De Reizende Vegetariër. Danique is al sinds 2007 gek op de wereld en al haar schoonheden. Grijpt ieder moment aan om haar backpack weer gereed te maken voor een volgende trip. Deed dit al naar 35+ landen. All time favorite thing? Haar paspoort natuurlijk. Heeft respect voor dieren en de natuur. Daarom eet ze geen dieren en zo min mogelijk dierlijke producten. Tijdens het reizen en thuis.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.